Noord-Korea zet elf Zuid-Koreanen uit gezamenlijk kantoor

UNKNOWN

In een maatregel die op confrontatiekoers met het conservatieve bewind in Seoel ligt, heeft het communistische Noord-Korea elf Zuid-Koreaanse ambtenaren uit een gezamenlijk kantoor in een industriepark in de Noord-Koreaanse grensstad Kaesong uitgewezen, zo heeft het ministerie voor de Hereniging vandaag in Seoel bekendgemaakt.

Tengevolge van de uitwijzing uit het industriepark, trok Seoel volgens het ministerie de elf ambtenaren terug. Er blijven evenwel nog vijf andere Zuid-Koreanen in het kantoor werken.

Nucleair Noord-Korea
De reden voor de Noord-Koreaanse maatregel is volgens het ministerie een in Pyongyang slecht bekomen uitspraak van Herenigingsminister Kim Ha Joong vorige week. Die had een uitbreiding van het complex in Kaesong afhankelijk gemaakt van de denuclearisering van Noord-Korea.

Duurzame ontwikkeling
De nieuw verkozen conservatieve Zuid-Koreaanse president "betreurde" de maatregel van Pyongyang en waarschuwde ervoor dat een en ander een "obstakel kan vormen voor een duurzame ontwikkeling van de inter-Koreaanse betrekkingen".

Het complex in het industriepark van Kaesong geldt als het duidelijkste symbool van de toenadering gedurende de laatste jaren op het Koreaanse schiereiland. (dpa/ka)