Noord-Korea wil pas praten als VS stoppen met "vijandelijke militaire operaties"

 Kim Jong Un.
AFP Kim Jong Un.
Noord-Korea is "niet geïnteresseerd" om de gesprekken met de VS over de denuclearisering van het schiereiland herop te starten zolang Washington de "escalatie van de vijandige militaire activiteiten" niet stopt. Dat verklaarde Pyongyang op een moment dat een Amerikaanse gezant een bezoekt brengt aan het Zuid-Koreaanse Seoel.


De bilaterale gesprekken zitten in een impasse nadat een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in juni in Hanoi flopte.

De voorbije weken vuurde Noord-Korea verschillende korteafstandsraketten af. Volgens Kim zijn die raketproeven een "waarschuwing" voor de Verenigde Staten en Zuid-Korea, die regelmatig gezamenlijke militaire oefeningen houden.

Dinsdag kwam Stephen Biegun, speciale gezant van de VS voor Zuid-Korea, aan in Seoel aan voor een driedaags bezoek. "We zijn klaar om de gesprekken te starten zodra we nieuws krijgen van onze Noord-Koreaanse collega's", verklaarde hij na een onderhoud met zijn Zuid-Koreaanse evenknie Lee Do-hoon.

afp

Een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sloeg die hoop al snel aan diggelen. Hij verwees onder meer naar het "gevaarlijke" plan van Washington om F-35's in te zetten in de regio, "om een nieuwe koude oorlog te ontketenen".

"Dat verplicht ons om na te denken over een realistische manier om tot een versterking van een fysieke afschrikking te komen", verklaarde hij in een verklaring die verspreid is door het officiële persagentschap KCNA. Al wees hij erop dat Pyongyang de problemen op een vreedzame manier wil oplossen. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • René Neeskens

  De grote leider kan zijn immense budgetten beter aanwenden voor de volksgezondheid, i.p.v. via achterpoortjes champagne en andere dure luxeartikelen te laten aanvoeren, om nog maar niet te spreken over zijn bewapeningsprogramama. Zo lang de gewone man geen toegang heeft tot het internet, kan deze opgeblazen kikker zijn gang gaan, de gewone Koreaan heeft geen benul wat er achter en vóór zijn rug gebeurt. 100 j geleden was het hier niet beter

 • Jef Heffens

  Hij hoopt in de toekomst door zijn militaire logistieke steun voor China later over gans Korea te kunnen heersen. Die man begrijpt wel niet dat China Korea beschouwt als een zoveelste provincie en als ze dat doel bereiken elke Koreaan vervangen wordt door een Han Chinees. Dat is sedert Mao de minderhedenpolitiek van China alhoewel dat ze op papier een van de beste wetgevingen hebben voor het beschermen van minderheden. Alleen ze passen die nooit toe.

 • Febe Chapin

  Nooit dus. Want deze zijn al van in het begin van 'staak het vuren' van in de jaren 50 aan de gang. En heeft niets met Trump te maken.

 • HUGO COOLSAET

  Trump heeft het nog altijd niet begrepen. N-korea wil alle atoomwapens wegdoen als de VS dat ook doet. En dat zie ik niet direct gebeuren.

 • frans Venloo

  Zal het imago van de VS en Truimp schaden en de grote leider zal onder druk komen te staan denk ik ?