Noord-Korea vuurt opnieuw projectielen af in Japanse zee

Foto van een eerdere rakettest, vrijgegeven door het Noord-Koreaanse staatspersbureau.
AFP Foto van een eerdere rakettest, vrijgegeven door het Noord-Koreaanse staatspersbureau.
Noord-Korea heeft vanaf de stad Hamhung, aan de oostkust van het land, opnieuw twee korteafstandsraketten afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap zaterdag, dat zich baseert op verklaringen van het leger in Seoel. De projectielen kwamen, zoals de voorbije keren ook al het geval was, terecht in de Japanse zee.

Het is al de vijfde lancering op enkele weken tijd. Enkele dagen terug was er ook al een lancering. De raketten bereikten nu een maximale hoogte van 48 kilometer, raakten goed 400 kilometer ver en landden in de Japanse Zee. 

Noord-Korea voerde eerder deze week rakettesten uit bij wijze van "waarschuwing" aan Washington en Seoel, die samen militaire manoeuvres houden Zuid-Korea. Trump heeft echter begrip voor de testen van Noord-Korea, en is kritischer dan zijn voorgangers op de gezamenlijke oefeningen van het Zuid-Koreaanse en Amerikaanse leger.

Trump minimaliseerde ook de reeks tests die de Noord-Koreanen de afgelopen weken uitvoerden. “Het waren allemaal korteafstandsraketten, geen ballistische raketten of raketten op lange afstand.” VN-resoluties verbieden Noord-Korea om raketten te lanceren, en daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen korte, middellange of lange afstand.

“Heel mooie brief”

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un zich verontschuldigt voor het testen van twee korteafstandsraketten. Volgens Trump staat dat in een brief die hij van Kim heeft gekregen.

Kim schrijft “heel vriendelijk, dat hij me wil ontmoeten en onderhandelingen beginnen zodra de gezamenlijke Amerikaans-Zuid-Koreaanse legeroefeningen voorbij zijn. Het was een lange brief, met veel geklaag over deze belachelijke en dure oefeningen. Het was ook een kleine verontschuldiging voor het testen van de korteafstandraketten. Deze testen stoppen zodra de oefeningen zijn afgelopen”, aldus Trump op Twitter.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.