Noord-Korea viert 65e verjaardag Kim Jong Il

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il is 65 jaar geworden. Zijn verjaardag is een van de belangrijkste feestdagen in Noord-Korea, waarop de persoonlijkheidscultus rond de 65-jarige Kim wellicht het meest merkbaar is. De Noord-Koreaanse staatsmedia maakten al dagen melding van een feestelijke stemming in het land. In Pyongyang waren kunstzinnige voorstellingen en de Kimjongilia te zien. De Kimjongilia is een rode bloem die is gekweekt om te bloeien rond Kims verjaardag.

Bloemen
Net als op andere nationale feestdagen legden groepen burgers en soldaten bloemen neer bij een groot beeld van Kims vader Kim Il Sung in Pyongyang om hun respect te betuigen aan hun voormalige leider. Op de staatstelevisie was te zien hoe Koreanen gehuld in hanbok, de Noord-Koreaanse klederdracht, en westerse kledij zich hadden verzameld op het centraal gelegen Kim Il Sung-plein om een massale dansvoorstelling te geven.

Bevolking
De Noord-Koreaanse bevolking kan met Kims verjaardag meestal rekenen op giften van de staat, zoals extra voedsel. Het is echter de vraag of Pyongyang dit jaar ook in staat is om een dergelijk gebaar te maken. Noord-Korea kampt met chronische voedseltekorten en VN-sancties die zijn opgelegd vanwege de kernproef die het land in oktober 2006 heeft uitgevoerd.

Noord-Korea's staatspersbureau meldde dat de Russische president Vladimir Poetin en de Chinese Communistische partij de Noord-Koreaanse leider hebben gefeliciteerd met zijn verjaardag. De Japanse premier Shinzo Abe greep Kims verjaardag aan om de Noord-Koreaanse leider er nog eens op te wijzen dat hij zich dient te houden aan het akkoord dat eerder deze week werd bereikt.

Kerncentrale
Noord-Korea verklaarde zich dinsdag bereid binnen zestig dagen zijn belangrijkste kerncentrale te sluiten en uiteindelijk zijn gehele atoomwapenprogramma te beëindigen. Tegenover de Noord-Koreaanse belofte staan toezeggingen van de Verenigde Staten en Japan om bilaterale besprekingen met Noord-Korea te beginnen over normalisering van de betrekkingen. Zodra Noord-Korea de reactor in Yongbyon heeft gesloten en buitenlandse inspectie heeft toegestaan, kan het rekenen op een hulpleverantie van 50.000 ton zware stookolie. Als het land vervolgens al zijn nucleaire faciliteiten ontmantelt krijgt het nog eens 959.000 ton. (novum)Video