Noord-Korea test nieuw ‘tactisch wapen’

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
EPA De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
Noord-Korea heeft naar eigen zeggen een succesvolle test gedaan met een nieuw geleid ‘tactisch wapen’. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA vandaag. Volgens het nieuwsagentschap Yonhap noemde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de test een “gebeurtenis van groot belang”. 

Om wat voor type wapen het precies gaat, werd niet specifiek omschreven, maar een tactisch wapen is echter een veelgebruikte omschrijving voor een korteafstandsraket. 

KCNA zou hebben bericht dat de test woensdag plaatsvond, maar verstrekte geen verdere informatie over het wapen. Wel zei het dat de test het land in staat heeft gesteld om de werking te controleren van het “systeem van vluchtbegeleiding en het laden van een krachtige kernkop”. 

Kim Jong-un zou nadien de betrokken wetenschappers en medewerkers hebben geloofd voor hun inspanningen “om de defensiemogelijkheden van het land te versterken”.

Kim “wacht geduldig” op derde top met Trump

De test volgt er nog geen week nadat Kim aan de Opperste Volksvergadering verklaarde dat hij “geduldig zou wachten” op een derde top met de Amerikaanse president Donald Trump rond de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland. 

Het is de eerste wapentest van Noord-Korea sinds de topontmoeting tussen Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump in Hanoi afgelopen februari. Die ontmoeting eindigde zonder een akkoord tussen beide staatshoofden.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Archieffoto.
Photo News De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Archieffoto.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.