Noord-Korea scheldt Japanse premier Abe uit voor “imbeciel” en “domste man ooit”

De Japanse premier Shinzo Abe.
AFP De Japanse premier Shinzo Abe.
Noord-Korea heeft fel uitgehaald naar de Japanse premier Shinzo Abe vanwege zijn kritiek op de Noord-Koreaanse raketlanceringen van donderdag. Pyongyang noemt Abe in een statement vandaag “de domste man ooit", een “imbeciel” en een “politieke dwerg, die zijn gelijke niet kent”, zo meldt de BBC.

De Noord-Koreaanse projectielen voor de korte afstand kwamen terecht in de Japanse Zee. Volgens Japan ging het om twee ballistische raketten, die volgens Abe een bedreiging voor Japan en de internationale gemeenschap opleveren, maar Noord-Korea zegt dat er werd getest met een supergrote lanceerinrichting.

Pyongyang zegt dat Abe het verschil niet weet tussen die twee. In het statement, dat werd gepubliceerd door het staatspersbureau, staat dat Japan “in de nabije toekomst nog wel eens zal zien wat een ballistische raket is”. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was erg in zijn nopjes met de test, die hem “grote voldoening” gaf.

Grote leider Kim Jong-un zei erg genoten te hebben van het succes van de lancering.
EPA Grote leider Kim Jong-un zei erg genoten te hebben van het succes van de lancering.

Domste man ooit

“Er kan worden gezegd dat Abe, als hij op foto’s het verschil tussen beide niet ziet, ‘s werelds enige idioot en de domste man uit de geschiedenis is’’, citeerde de Noord-Koreaanse nieuwszender KCNA een hoge functionaris van het afdeling Japanse Aangelegenheden van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het was de dertiende keer dit jaar dat het stalinistisch geregeerde Noord-Korea een lanceerproef deed met een of meer raketten. De vorige keer was 31 oktober. Het overleg van Noord-Korea met de Verenigde Staten over het stopzetten van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma is ondertussen volkomen vastgelopen.

De supergrote lanceerinrichting van Noord-Korea werd met succes getest.
EPA De supergrote lanceerinrichting van Noord-Korea werd met succes getest.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Ik neem aan dat dit vriendelijke diplomatieke Noord-Koreaanse taal is.

 • GERARD DE PELECIJN

  Waar zitten dan de slimmen?

 • ANN LIMBOS

  Heeft die van Noord Korea al eens in de spiegel gekeken ?

 • wim CLAES

  je kan ook niet verwachten dat ze Bert Anciaux kennen in Noord -Korea.

 • Rob Hoek

  Noord Korea gaat vrolijk door en niemand haakt in omdat noord Korea China en Rusland achter hem staan. Het gaat lekker zo.