Noord-Korea presenteerde VS factuur van 2 miljoen dollar voor zorg comateuze student Otto Warmbier

Otto Warmbier in 2016.
AP Otto Warmbier in 2016.
De Noord-Koreaanse overheid schotelde de Verenigde Staten een rekening voor van maar liefst twee miljoen dollar voor de hospitalisatie van Otto Warmbier. Dat berichten CNN en de Washington Post op gezag van twee bronnen die op de hoogte zijn van de zaak. 

De Amerikaanse student Otto Warmbier werd in Pyongyang anderhalf jaar vastgehouden omdat hij tijdens een toeristische rondreis zogezegd een propagandavlag had proberen te stelen. 

Noord-Korea verplichtte de VS om op papier te garanderen dat het de factuur zou betalen vooraleer de student in 2017 in comateuze toestand naar Amerika werd gerepatrieerd. Hij stierf enkele dagen na zijn terugkeer naar de VS.

Volgens de lijkschouwing in Ohio overleed hij als gevolg van een zuurstofgebrek en te weinig bloedtoevoer naar de hersenen. Pyongyang beweert echter dat de toestand van de jongeman het gevolg was van botulisme na het eten van spinazie en varkensvlees en de inname van een slaappil. Die beweringen konden echter niet bewezen worden. Noord-Korea ontkent dat het de student heeft gefolterd.

Rekening

Noord-Korea overhandigde de rekening aan Joseph Yun, de voormalige speciaal gezant van de VS die in juni 2017 naar Pyongyang reisde om Warmbier naar huis te halen. Yun ondertekende het akkoord, nadat hij toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson op de hoogte had gebracht. Die verwittigde vervolgens Trump over de zaak, zo vertelde de bron aan CNN. Yun zelf wil het nieuws bevestigen noch ontkennen. “Dit zijn diplomatieke uitwisselingen en onderhandelingen die ik niet bevestig”, reageert hij. Ook het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken wensen niet te reageren.

Een derde bron meldt aan CNN dat de Trump-administratie de rekening nog niet betaald heeft. Noord-Korea zou de openstaande factuur ook niet ter sprake gebracht hebben tijdens gesprekken met Donald Trump of minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

In december veroordeelde een Amerikaanse rechter Noord-Korea tot de betaling van een schadevergoeding van 501 miljoen dollar voor de foltering en dood van Warmbier.

Losgeld

In een reactie aan de Washington Post zei Fred Warmbier, de vader van Otto, dat hij niet op de hoogte was van de factuur, die hij “losgeld” voor zijn overleden zoon noemt. 

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo ontkent dat de VS losgeld betaalt voor gijzelaars. “Onthoud alsjeblieft dat al het geld dat je geeft aan een terrorist of terroristische regime kan gebruikt worden om meer van onze mensen gevangen te nemen”, zei hij. “We kunnen dat risico niet nemen. Je kan dat niet van ons verwachten.”

Boosaardig regime

In februari zei president Trump nog dat hij gelooft dat Kim Jong-un niet op de hoogte was van de slechte behandeling van Otto Warmbier tijdens zijn opsluiting. “Hij zegt me dat hij er niets van wist en ik geloof hem op zijn woord”, zei Trump tijdens een persconferentie vanuit Vietnam, waar zijn tweede topontmoeting met de Noord-Amerikaanse dictator plaatsvond. Volgens de Amerikaanse president voelde Kim “zich er erg slecht om” en werd hij pas achteraf op de hoogte gesteld van de zaak. 

De woorden vielen niet in goede aarde bij de familie Warmbier. “Kim en zijn boosaardig regime zijn verantwoordelijk voor de dood van onze zoon Otto. Kim en zijn boosaardig regime zijn verantwoordelijk voor onvoorstelbare wreedheid en onmenselijkheid. Excuses of lofbetuigingen kunnen daar niets aan veranderen”, zei de familie in een verklaring.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • DIRK RASSCHAERT

    Dat is lef hebben!