Noord-Korea ook bereid tot top met Japan

Kim Jong-un.
REUTERS Kim Jong-un.
De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft zich bereid getoond om de Japanse minister-president Shinzo Abe te ontmoeten. Op de top met VS-president Donald Trump in Singapore zei hij "open" te staan voor een ontmoeting met Abe, bericht de Japanse krant Sankei Shimbun op basis van regeringsbronnen. De regering in Tokio wil een top tussen Kim en Abe in september, meldt ook het Japanse nieuwsagentschap Kyodo, op basis van goed geïnformeerde bronnen.

Japan en Noord-Korea onderhouden geen bilaterale betrekkingen. Voor Tokio is de kwestie van de ontvoeringen van Japanners in de jaren zeventig en tachtig naar Noord-Korea het grootste obstakel voor een normalisering van de betrekkingen. Trump zou daarover met Kim gepraat hebben. Abe wil het probleem bilateraal met Noord-Korea oplossen.

De gijzelaars moesten spionnen van Pyongyang leren Japans praten en helpen om zich als Japanners voor te doen. In 2002 bekende Noord-Korea bij een bezoek van Abes voorganger Junichiro Koizumi dertien personen ontvoerd te hebben. Vijf ervan konden inmiddels terugkeren. Noord-Korea beweerde dat de acht anderen overleden zijn en dat geen nieuwe ontvoeringen gebeurd zijn. Maar Tokio gaat evenwel uit van zeventien ontvoerde landgenoten en eist volledige opheldering. 

Shinzo Abe.
REUTERS Shinzo Abe.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Delcroix Jean-Pierre

  Wat is hij toch van plan?

 • tessa pintelon

  dat klopt niet al die ontmoetingen en bijeenkomsten dat zijn schijnbewegingen daar komt zeker oorlog van eerst gingen de amerikaanse troepen minderen in korea en nu weer niet valse mensen die rijke hoe zouden ze zo rijkelijk kunnen leven bahhhhhh

 • Jef Heffens

  Ben benieuwd! Maar het lijkt er meer op dat dit als afleidingsmaneuver om China rustig te laten doorgaan met hun annexatie van de zo gezegde Zuid-Chinese zee. Trump laat zich blijkbaar helemaal inpakken door een handige afspraak tussen dictator Xi-Jinping en dictator Kim Jung un.

 • Remus Bogaert

  De Jappen zullen zo gemakkelijk niet zijn als Trump, het zal meer moeten zijn dan een boterbriefje .

 • Peter Van de Velde

  Prachtige zaak, zondermeer.