Noord-Korea: ontmoeting Trump-Kim op grens “een interessant voorstel”

Archiefbeeld. Donald Trump en Kim Jong-un tijdens een eerdere topontmoeting.
AP Archiefbeeld. Donald Trump en Kim Jong-un tijdens een eerdere topontmoeting.
De Amerikaanse president Donald Trump zou graag de Koreaanse gedemilitariseerde zone willen bezoeken om daar de hand te schudden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat zegt hij in een tweet die hij verstuurde tijdens zijn verblijf in het Japanse Osaka waar momenteel de leiders van de G20 bijeen zijn.

"Na een aantal zeer belangrijke vergaderingen, waaronder mijn ontmoeting met president Xi van China, zal ik Japan verlaten voor Zuid-Korea (met president Moon). Terwijl ik daar ben, mits voorzitter Kim van Noord-Korea dit ziet, zou ik hem willen ontmoeten aan de grens/DMZ (gedemilitariseerde zone) om alleen maar zijn hand te schudden en gedag te zeggen(?)!"

“Een interessant voorstel”

Het regime in Noord-Korea heeft zaterdag voorzichtig positief gereageerd op het voorstel van Trump. “We vinden het een zeer interessant voorstel, maar we hebben geen officieel verzoek ontvangen", aldus de eerste viceminister van Buitenlandse Zaken Choe Son Hui, volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. 

“Een eventuele topontmoeting tussen Noord-Korea en de VS op de grens, zoals voorgesteld door president Trump, zou een betekenisvolle kans zijn om de persoonlijke relaties tussen de twee leiders te verdiepen en de bilaterale verhouding te verbeteren”

Kernwapens

De Verenigde Staten en Noord-Korea onderhandelen over het kernprogramma van het geïsoleerde regime in Pyongyang. Trump eist van Kim volledige ontmanteling van nucleaire wapens en van ballistische raketten die met een kernkop kunnen worden uitgerust.

Eerder deze week meldde de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in dat achter de schermen gewerkt wordt aan een derde top tussen beide landen. De voorgaande ontmoetingen - de eerste keer in Singapore en later in de Vietnamese hoofdstad Hanoi - tussen Trump en Kim leverden weinig op.

Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldt Trump zich zaterdag in Seoul en spreekt hij een dag later met Moon Jae-in.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gino Denil

    Als het Trump menens is. Dat hij dan eens eerste stap de oorlogstoestand beëindigt. Officieel zijn Noord en Zuid nog steeds in staat van oorlog. Dat is één van de redenen om in alerte en gewapende modus te blijven.