Noord-Korea haalt zwaar uit naar Europese landen, waaronder België: “Ernstige provocatie”

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
AP De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
De vertegenwoordiging van Noord-Korea bij de Verenigde Naties (VN) vindt het niet meer nodig om gesprekken te voeren met de Verenigde Staten over nucleaire ontwapening. Tegelijk wordt zwaar uitgehaald naar verschillende Europese landen, waaronder België.

In een verklaring van Noord-Korea die vandaag in New York werd vrijgegeven, luidt het dat onderhandelingen met de VS op dit moment niet nodig zijn en dat "denuclearisering" van tafel is. De Amerikanen gebruiken de gesprekken met Pyongyang enkel nog voor binnenlandse doeleinden, zegt Noord-Korea.

Tegelijk haalt de vertegenwoordiging zwaar uit naar zes EU-landen die eerder deze week in een gemeenschappelijke verklaring Noord-Korea op het matje riepen. Het ging om België, dat samen met Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen en Estland in de VN-Veiligheidsraad zijn bezorgdheid had geuit over de raketlanceringen van Pyongyang. Maar volgens Noord-Korea begingen ze hiermee "een ernstige provocatie". 

“Dom en een bewijs van paranoia (...) Deze Europese landen gedragen zich als de schoothond van de VS", aldus het regime van Kim Jong-Un.

Sinds februari, na een mislukte top in Vietnam, liggen de gesprekken tussen de VS en Noord-Korea over de nucleaire ontwapening van het Aziatische land stil. Ook de toon tussen Washington en Pyongyang is verhard. In Zuid-Korea bestaat de vrees dat Noord-Korea zijn moratorium op kernproeven en testen met langeafstandsraketten zou opheffen. Vrijdag had Trump nog telefonisch overleg met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae In.
28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Svekke De Criticus

  Achterlijk België is er weer als de kippen bij om de grote jan uit te hangen, terwijl ze zelf met niks in orde zijn. Het wordt tijd dat dit prutslandje van niks eens op zijn plaats wordt gezet. Vergelijk het met een keffertje dat tegen een Pitbull staat te blaffen. Ons land verdient een paar goede harde beten. Kai kai kai... Wie ligt er ook maar wakker van wat Europa vindt. Hahaha

 • HUGO Wils

  Dat Noord-Korea maar oplet!Het Belgische leger is op drie minuten (één minuut per component) in opperste staat van paraatheid!

 • GERARD DE PELECIJN

  Gelukkig is Belgie nog een land dat meetelt en wie niet oplet krijgt ambras!

 • Kris D'hooghe

  Gans Europa stelt helemaal niets voor,nog minder dan niets.vb als Rusland Europa binnen valt zijn de Russen op 2 maand in Spanje.europa veel woorden,maar geen daden.

 • Guy Bevers

  Noord - Korea bestaat uit niets anders dan schoothondjes !!!