Noord-Korea gebruikte superraketinstallatie bij recente lanceringen

Van de raketlancering zijn nog geen beelden vrijgegeven. Dit zijn archiefbeelden.
AP/AFP Van de raketlancering zijn nog geen beelden vrijgegeven. Dit zijn archiefbeelden.
Noord-Korea heeft donderdag twee “niet-geïdentificeerd projectielen” afgevuurd. Dat heeft het Zuid-Koreaanse leger gemeld op een moment dat de nucleaire onderhandelingen tussen Pyongyang en Washington in een impasse zitten.

De twee projectielen werden vermoedelijk afgevuurd met een supergrote lanceerinrichting waarmee meerdere raketten tegelijk kunnen worden weggeschoten, zegt het Zuid-Koreaanse leger.

Het zou de vierde test met een dergelijke lanceerinrichting zijn. De twee projectielen vlogen over een afstand van ongeveer 360 kilometer en haalden een hoogte van 97 kilometer. Ze zouden in de Japanse Zee ten oosten van het Koreaanse schiereiland zijn neergekomen. Volgens het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA woonde leider Kim Jong-un een test bij en toonde hij zich tevreden.

Bedoeling was de capaciteiten van het systeem te testen en de “militaire en technische superioriteit van dit alarmsysteem en zijn solide betrouwbaarheid” aan te tonen, aldus KCNA.

Het is de dertiende lancering in Noord-Korea dit jaar. De laatste was op 31 oktober, toen ging het volgens het Zuid-Koreaanse leger om twee raketten die in de Japanse Zee belandden.

De dialoog van Noord-Korea met de Verenigde Staten over de ontmanteling van de omstreden Noord-Koreaanse kernmacht is ondertussen volkomen vastgelopen. Pyongyang stelt dat Washington een vijandige houding aanneemt.

Washington had weet van informatie over een Noord-Koreaanse raketlancering en riep Noord-Korea op om “af te zien van provocaties, de verplichtingen uit de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te respecteren en constante en substantiële onderhandelingen te hernemen om tot een volledige denuclearisering te komen”, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vanwege VN-resoluties heeft Pyongyang het recht niet om ballistische raketten af te vuren.

Bekijk ook: Noord-Korea vuurt opnieuw raketten af

Bekijk ook: Noord-Korea toont unieke beelden rakettest
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Debart

    Ziet er vooral heel milieuvriendelijk uit.

  • Guido Michiels

    Dit zal wel de laatste rakettest geweest zijn, want nu Kim Jong Un ook de Rocky Balboa-foto van Donald Trump gezien heeft, durft hij gegarandeerd niets meer doen!