Noord-Korea dreigt Zuid-Korea te vernietigen

Een militaire parade in Pyongyang.
UNKNOWN Een militaire parade in Pyongyang.

Noord-Korea heeft gedreigd Zuid-Korea compleet te vernietigen, na uitspraken van een Zuid-Koreaanse legerleider. De spanningen tussen beide landen lopen de jongste dagen weer flink op, twee dagen voor de aankomst van een Amerikaanse bemiddelaar in de onderhandelingen over ontwapening.

Bedreigingen
Een hoge Zuid-Koreaanse militaire bevelhebber zei een aanval op het communistische buurland te overwegen, als het een nucleaire aanval zou proberen uit te voeren. Kim Tae-young zei woensdag in het parlement dat het leger een vermoedelijke Noord-Koreaanse nucleaire site zou aanvallen als Pyongyang zijn land zou proberen aan te vallen met atoomwapens. Zijn kabinet zei later dat hij het had over een algemeen militair principe, niet over een niet-geprovoceerde preëmptieve aanval tegen Noord-Korea.

Reactie
Desalniettemin viel de uitspraak niet in dovemansoren. In een mededeling van het staatspersagentschap van Noord-Korea luidde het dat "ons leger niet zal stilzitten terwijl krijgsheren een preëmptieve aanval landeren. Alles zal niet enkel in een vuurzee, maar in asse liggen, wanneer onze geavanceerde preëmptieve aanval eenmaal begint," luidde het. Noord-Korea dreigt verder alle geplande gesprekken tussen de landen op te blazen, tenzij er excuses komen voor de uitspraken van de legerleider.

Raketten
Dergelijke taal is niet ongewoon in tijden van verhoogde spanningen tussen de landen. De voorbije maand zijn de relaties tussen de buren wel bitsiger geworden nu de nieuwe Zuid-Koreaanse president aan de macht is. Eergisteren lanceerde Noord-Korea nog een reeks testraketten in de zee. Het waarschuwde zonder genade alle Zuid-Koreaanse oorlogsschepen uit te roeien die zich in de Noord-Koreaanse territoriale wateren wagen. (sam)