Noord-Korea dreigt met heropstart nucleair programma “als VS zich arrogant blijven gedragen”

De Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo (r) heeft volgende week een ontmoeting met zijn Noord-Koreaanse evenknie Kim Yong Chol in de VS.
AFP De Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo (r) heeft volgende week een ontmoeting met zijn Noord-Koreaanse evenknie Kim Yong Chol in de VS.
Noord-Korea dreigt ermee zijn nucleair programma weer op te starten als de Amerikaanse sancties niet opgeheven worden. Pyongyang waarschuwt ook geen toegevingen meer te doen tijdens de onderhandelingen met de VS.

De commentaren komen er nu de spanningen tussen Zuid-Korea en de VS oplopen over hoe economische druk kan gebruikt worden om ervoor te zorgen dat Noord-Korea zijn nucleair programma stopzet. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zegt dat economische ontwikkeling een drijfveer zou kunnen zijn voor Pyongyang om zijn nucleair programma te ontmantelen. Washington vindt dat de ontmanteling eerst volledig moet gebeuren vooraleer de sancties worden opgeheven.

Als de VS zich arrogant blijven gedragen zonder hun standpunt te veranderen, zal Noord-Korea mogelijk zijn nucleaire krachten weer opbouwen

Noord-Korea in een mededeling

Extra toegevingen

"Als de VS zich arrogant blijven gedragen zonder hun standpunt te veranderen, zal Noord-Korea mogelijk zijn nucleaire krachten weer opbouwen", dreigt het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een mededeling die gisteren werd verspreid. Pyongyang meent dat het door de ontmanteling van een testsite en een raketlanceerbasis al veel toegevingen heeft gedaan. Noord-Korea eist dan ook dat de sancties worden stopgezet.

In de mededeling wordt niet gedreigd met het stopzetten van de nucleaire onderhandelingen met de Verenigde Staten, maar volgens de Wall Street Journal wil Pyongyang op deze manier extra toegevingen van de VS krijgen tijdens de gesprekken tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en zijn Noord-Koreaanse collega Kim Yong Chol volgende week in de VS.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Silvy Broux

  Als Trump een paar sancties laat vallen ... Hij weet ook dat ze in Noord Korea kerncentrales sluiten en inspecties gaan toe laten + dat ze contact zoeken met zuid Korea.... Dan is er niks aan de hand

 • Gerard Braeckmans

  De installaties waren toch opgeblazen?

 • dirk de smet

  trump moet die handel plat gooien ,wat had je nu gedacht van die kim jung un ,het is een un die dacht hij de wereld kon veranderen met schone praatjes trump is wel slimmer

 • Jonas Overlaet-Michiels

  Dat is hetzelfde als zeggen: we beginnen terug met ons nucleair programma als de zon blijft schijnen...

 • Mohamed Kabbal

  Weet ge da nu nog niet. Met de VS kan je niet onderhandelen want zij komen afspraken nooit na en gebruiken chantage en andere vuile drukkingsmiddelen om naties te dwingen hen te volgen. VS is het kwaad en niet andersom.