Noord-Korea arresteert opnieuw Amerikaan

AFP
Noord-Korea heeft opnieuw een Amerikaans staatsburger gearresteerd. Dat meldt het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA. De man wordt beschuldigd van "vijandige daden".

De arrestatie van Kim Hak Song, de tweede in zijn soort op vijftien dagen tijd, gebeurde gisteren. "Er is een gedetailleerd onderzoek naar zijn misdaden aan de gang", aldus nog KCNA. Volgens het persbureau werkte de man voor de Universiteit van Wetenschap en Technologie in Pyongyang, een door buitenlandse christenen opgerichte universiteit waar een aantal Amerikaanse docenten aan de slag zijn.

In Washington publiceerde het ministerie van Buitenlandse Zaken een mededeling waarin het stelt "op de hoogte te zijn van informatie die stelt dat een Amerikaanse burger wordt vastgehouden in Noord-Korea". De Verenigde Staten hebben geen diplomatieke of consulaire contacten in Noord-Korea. Het is de Zweedse ambassade in Pyongyang die instaat voor consulaire diensten aan Amerikaanse burgers.

Kim Hak Song is inmiddels de vierde Amerikaanse staatsburger die in Noord-Korea wordt gearresteerd. De student Otto Warmbier werd vorig jaar tot vijftien jaar dwangarbeid veroordeeld voor het stelen van propagandamateriaal. De Amerikaans-Koreaanse pastoor Kim Dong-Chul zit achter de tralies voor spionage en vorige maand arresteerde het regime Kim Sang-Duk op verdenking van "vijandige daden". Hij was net als Kim Hak Song werkzaam aan de universiteit.