Noord-Ierse politie wil verdachte auto onschadelijk maken en wordt aangevallen met benzinebommen

Jongeren gooiden met benzinebommen naar de politie.
Screenshot Euronews Jongeren gooiden met benzinebommen naar de politie.
De Noord-Ierse politie is in de nacht van maandag op dinsdag aangevallen door tientallen jongeren, die naar verluidt met benzinebommen naar hen hebben gegooid en met wagens op hen probeerden in te rijden. De aanleiding was volgens de politie een vermoedelijke autobom die de politie in de stad Londonderry onschadelijk probeerde te maken.

De Noord-Ierse politiedienst (PSNI) denkt dat de autobom werd geplaatst door de New IRA, een terroristische splintergroepering van het voormalige Ierse Republikeinse Leger, "om wijkagenten te vermoorden".
"Na een grote zoekactie in het Creggan-gebied van Londonderry, heeft de politie een verdacht apparaat gelokaliseerd in een geparkeerde wagen", zei politie-inspecteur Mark Hamilton in een verklaring.

"Tijdens de politieoperatie had een menigte van 60 à 100 personen zich verzameld. Sommigen vielen politievoertuigen aan met projectielen en meer dan veertig benzinebommen", aldus Hamilton.
De explosievenopruimingsdienst van het leger heeft de autobom onschadelijk gemaakt en de politie zegt een "volledig terroristisch onderzoek" te hebben geopend.

Noord-Ierland zou op 31 oktober samen met de rest van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stappen, terwijl Ierland lid van de EU blijft. Dat brengt het fragiele vredesproces op het eiland in gevaar, en verklaart ook de recente toename van geweld.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • David Lievens

  Dit trekken de Britse elite zich niet aan. Zij ruiken geldgewin bij de brexit. Geen Europese regels meer waaraan ze zich moeten houden. Hoe Johnson zich gedraagt is slechts een voorproefje. Ze logen eerst het volk voor en nu voeren ze hun eigen wil uit. Dat doen ze dan zogezegd omdat het volk dat wil...

 • Els Vandamme

  Cameron had nooit een referendum mogen laten doorgaan waarbij vrede in Ierland op het spel stond. Schande.

 • Johan Billiet

  Ieren willen hun land terug...zoals vele anderen door de Britten vroeger bezette koloniën...

 • MICHELINE GEVERS

  Zoiets hadden de voorstanders van de Brexit waarschijnlijk niet voorzien. Maar dit gaat eng worden. "God safe the Queen and England"