Noord-Ierland geraakt niet uit politieke impasse

Arlene Foster.
AFP Arlene Foster.
In Noord-Ierland is er "momenteel geen vooruitzicht" op een akkoord tussen de Republikeinse Sinn Fein en de nationalistische DUP om opnieuw de macht te delen. Dit heeft volgens de Britse openbare omroep BBC en de commerciële zender Sky de leider van de DUP, Arlene Foster, gezegd. De politieke impasse in Noord-Ierland duurt al dertien maanden.

De twee partijen voerden onderhandelinge om aan de crisis een einde te maken. Maar volgens Foster waren die besprekingen "niet succesvol" en blijven er "grote gapingen" tussen beide partijen. "Wij hebben geen eerlijk en uitgebalanceerd compromis", zei Foster. "Vanuit ons oogpunt bekeken is er momenteel geen vooruitzicht dat deze gesprekken leiden tot de vorming van een executieve", beklemtoonde ze.

Ierse taal

In januari vorig jaar kwam een eind aan de machtsdeling in Ulster nadat de toenmalige vicepremier Martin McGuinness zijn Sinn Fein uit de coalitie terugtrok na hevig gekibbel tussen de regeringspartners.

Een van de belangrijkste geschilpunten blijft volgens Foster het gebruik van de Ierse taal. Sinn Fein wil die een officiële status geven maar dat betekent voor de DUP de "impasse".

De DUP en de Sinn Fein zijn de grootste partijen in de Stormont, het Noord-Ierse parlement.
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Rik Connaerdt

    Taalproblemen, waar kennen we dat van?