Noord- en Zuid-Korea bestoken elkaar

Noord-Koreaanse soldaten in Sinuiju
AFP Noord-Koreaanse soldaten in Sinuiju
Noord-Korea heeft donderdag meerdere granaten afgevuurd in de nabijheid van een Zuid-Koreaans oorlogsschip, dat aan het patrouilleren was ten zuiden van de maritieme grens die de twee landen van mekaar scheidt. Die grens wordt gecontesteerd door Pyongyang. Dat gebeurde in de Gele Zee, verklaarde Seoul.

"De granaten vielen neer in de nabijheid van ons schip, dat volgens de regels aan het patrouilleren was in ons territorium. Er is geen schade vastgesteld", verklaarde een woordvoerder van het ministerie.

Het incident vond plaats nabij het eiland Yeonpyeong, dat in november 2010 gebombardeerd werd door het Noord-Koreaanse leger. Dat veroorzaakte een internationale crisis en bracht het schiereiland op de rand van een conflict.

Meermaals conflicten op die grens
Eind maart nog had Noord-Korea 500 granaten afgevuurd toen er werd geoefend langs de maritieme grens met Zuid-Korea. Een honderdtal daarvan vielen aan de kant van Zuid-Korea. Zuid-Koreaanse militaire schepen dienden de Noord-Koreanen toen van antwoord. De maritieme grens tussen beide landen was al meermaals het decor van het conflict tussen de landen.

De grens werd vastgelegd in 1953 door de Verenigde Naties en de Verenigde Staten, aan het einde van de Koreaanse oorlog. Pyongyang betwist de grens echter en weigert ze te erkennen.

De Zuid-Koreaanse kolonel Eom Hyo-sik geeft toelichting bij het conflict.
AP De Zuid-Koreaanse kolonel Eom Hyo-sik geeft toelichting bij het conflict.