Noord-Cyprioten kiezen een nieuwe president

UNKNOWN
In de Turkse Republiek Noord-Cyprus zijn vanochtend om 7 uur Belgische tijd de stembureaus opengegaan. De inwoners verkiezen er een nieuwe 'president' voor vijf jaar. De eerste resultaten worden tegen 19 uur verwacht.

Er zijn eigenlijk maar twee kandidaten die een kans maken: de huidige president Mehmed Ali Talat (58), voorstander van een hereniging van Cyprus, en Dervis Eroglu (72), de premier. Die laatste staat sceptisch tegenover de lopende onderhandelingen met het Griek-Cypriotische deel onder auspiciën van de Verenigde Naties sinds september 2008.

De 5 andere kandidaten hebben geen kans op succes. Eroglu, partijleider van de conservatieve Nationale Eenheid Partij (UBP), ligt voorop in de peilingen. Als er geen kandidaat is die 50 procent haalt in de eerste ronde volgt een tweede stembusronde op 25 april tussen de 2 kandidaten met de meeste stemmen.

Volgens sommige waarnemers zou een overwinning van hardliner Eroglu een einde maken aan de onderhandelingen tussen Mehmet Ali Talat en de Cypriotische president Demetris Chritofias. Eroglu gaf wel al aan dat hij de onderhandelingstafel niet zou verlaten, zodat hij niet kan beschuldigd worden van "ontoegeeflijkheid".

Voor de verkiezing zijn 164.072 ingeschreven kiezers opgeroepen op een totale bevolking van 250.000 inwoners. De kleine, eenzijdig uitgeroepen republiek wordt enkel erkend door Turkije. (dpa/adb)