Nooit eerder vertoonde foto's gepresenteerd van vernietigingskamp dat nazi’s sloopten om elk spoor uit te wissen

Het nazikamp Sobibor.
AP Het nazikamp Sobibor.
In Duitsland zijn nooit eerder vertoonde foto's van het nazi-vernietigingskamp Sobibor gepresenteerd. De collectie is afkomstig van plaatsvervangend kampcommandant Johann Niemann en geeft een uniek beeld van het kamp dat de nazi's hebben gesloopt om elk spoor uit te wissen. Ook beeldmateriaal van Sobibor was er nauwelijks.

"Het was voor mij een adembenemende ervaring om deze foto's van Sobibor te zien", zegt de Nederlandse Jetje Manheim die bij de presentatie aanwezig was. Haar grootouders zijn om het leven gebracht in de gaskamers van Sobibor. "Voor het eerst heb ik gezien wat mijn grootouders zagen aan het einde van hun vermoeiende treinreis van 72 uur. Op die dag kwam een einde aan hun leven.”

Een poort aan het nazikamp Sobibor.
AP Een poort aan het nazikamp Sobibor.

De fotocollectie, die nu wordt getoond in het documentatiecentrum Topographie des Terrors in Berlijn, werd in 2015 overhandigd door de kleinzoon van Niemann. De foto's verhuizen op een later moment naar het Holocaust Museum in Washington.

Kampbewaker John Demjanjuk
Onder de beeltenissen zijn volgens onderzoekers ook twee foto's van John Demjanjuk, de Oekraïense kampbewaker die in 2011 werd veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de moord op 28.000 Joden in Sobibor. 

Hoewel hij het tot aan zijn dood steeds is blijven ontkennen, bewijzen de foto’s dat Demjanjuk wel degelijk in het nazikamp aanwezig was. 

Onder de foto's zijn ook twee foto's van John Demjanjuk, de Oekraïense kampbewaker die in 2011 werd veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de moord op 28.000 Joden in Sobibor.
AP Onder de foto's zijn ook twee foto's van John Demjanjuk, de Oekraïense kampbewaker die in 2011 werd veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de moord op 28.000 Joden in Sobibor.
Hoewel hij het tot aan zijn dood steeds is blijven ontkennen, bewijzen de opgedoken foto’s dat Demjanjuk wel degelijk in het nazi-vernietigingskamp aanwezig was.
AP Hoewel hij het tot aan zijn dood steeds is blijven ontkennen, bewijzen de opgedoken foto’s dat Demjanjuk wel degelijk in het nazi-vernietigingskamp aanwezig was.

Demjanjuk overleed in 2012 op 91-jarige leeftijd in een bejaardentehuis, waar hij in afwachting van de behandeling van zijn hoger beroep in vrijheid woonde. 

John Demjanjuk in de rechtbank in 2011.
AFP John Demjanjuk in de rechtbank in 2011.

250.000 doden

Ongeveer 250.000 Europese Joden kwamen in totaal om in het kamp, dat zich bevond in het door de nazi's bezette Polen. Onder hen waren ruim 34.000 Nederlandse Joden.

Op de 361 foto's staan ook andere nazi-kampen afgebeeld zoals die in Sachsenhausen en Belzec. Daarnaast worden plekken getoond waar het euthanasieprogramma werd uitgevoerd. Onder de naam ‘Aktion T4' werden in nazi-Duitsland mensen met een beperking vermoord. 

Daar werkte Niemann aan mee. De kampcommandant werd tijdens een opstand in Sobibor in 1943 met een bijl vermoord.

De restanten van de gaskamers in Sobibor.
ap De restanten van de gaskamers in Sobibor.
Het treinstation van Sobibor in 2009.
REUTERS Het treinstation van Sobibor in 2009.
De collectie nieuw onthulde foto's.
AFP De collectie nieuw onthulde foto's.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • guido verwerft

    hopelijk komt dit nooit meer voor in europa, maar het gebeurt nog wel in andere werelddelen. daar hebben ze nog niets geleerd