Noodweer in Zuid-Frankrijk: 1.600 evacuaties, bejaarde man vermist nadat caravan meegesleurd wordt

Twitter
Na onweer en zware regenval in het zuidoosten van Frankrijk zijn een heleboel mensen geëvacueerd van campings die in de buurt van de rivier de Ardèche liggen. De rivier is op verschillende plaatsen buiten de oevers getreden. Eén man is daarbij vermist geraakt. Een eerder verspreid bericht over 18 vermiste kanoërs in de Ardèche, klopt niet, waarschuwt de prefect van het departement.

Door het stormweer moest de brandweer rond de 750 kampeergasten op drie verschillende campings evacueren, vertelt kabinetschef Thierry Dousset van het departement Gard aan BFMTV. Met de evacuaties in de regio's Drôme en Ardèche komt dat aantal op zo'n 1.600 personen, volgens cijfers van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Bij de evacuaties werden meer dan 400 brandweermannen en gendarmes en vier helikopters ingezet.

Vermiste man 

Eerder raakte bekend dat 126 Duitse vakantiegangers - kinderen tussen 6 en 17 - geëvacueerd van hun vakantiebestemming in Saint-Jean-de-Peyrolas, in het noorden van het departement Gard. Ze waren op zomerkamp. Zeven van hen liggen in het ziekenhuis met lichte verwondingen. 

Een van hun begeleiders, een 70-jarige man, is vermist. Hij was gaan schuilen in zijn caravan, maar die werd meegesleurd toen het water plots begon te stijgen. De caravan werd later teruggevonden, maar de man was nergens te bespeuren. Een man van 28 had zich vastgeklampt aan een boom, maar kon later door een helikopter worden opgepikt.

Heel wat wegen in het departement moesten worden afgezet vanwege de overstromingen en harde windstoten. De brandweer voerde in de hele regio in totaal 400 interventies uit. 250 in de Bouches-du-Rhône, 137 in de Vaucluse en 50 in le Gard. 

Fake News

Franse media meldden eerder ook dat achttien kanoërs vermist zouden zijn geraakt op de rivier, nadat ze aan een tocht waren begonnen en verrast werden door het noodweer. Volgens de Franse zender BFMTV, dat eerder zelf het nieuws had gebracht, is dat toch niet het geval. De politie had foute info doorgegeven, maar de plaatselijke brandweer heeft laten weten dat het nieuws niet correct is. 

Ook de prefect van Gard bevestigt ondertussen dat het gaat om "fake news". "Er is op dit moment één persoon vermist. Als er over crisissituaties gecommuniceerd moet worden, gebeurt dat exclusief door ons", klinkt het op Twitter.

Het zuidoosten van Frankrijk - naast Gard ook het departement Ardèche - wordt al een hele dag geteisterd door zwaar weer, na een hittegolf begin deze week. Ook het centrum van het land kreeg onweer over zich heen. Op verschillende plaatsen in het land zitten mensen zonder elektriciteit.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Annemie Van Waeyenberghe

  Wij zijn hier in de Gard. Zwembad loopt over.. Alle emmers en kuipen boordevol regenwater... Terras en ganse woning gekuist.... Allemaal met hemelwater. Geen tv, geen internet, geen telefoon of gsm, alleen locale radio. In sommige gemeenten ook geen electriciteit. Op straat geen kat te bespeuren. Voor ons een dikke mist van verdampende regen. Een heel nerveuze en vermoeiende dag, je weet niet wat er je te wachten staat...

 • Cor Dierckx

  Water genoeg daar zal geen sproeiverbod zijn!

 • Leon Mertens

  Het is daar zeer gevaarlijk bij onweer. Zeker niet gaan kanovaren dat is dan zeer gevaarlijk ,kan niet begrijpen dat zoiets niet verboden wordt ?

 • Bon Valkiers

  Ardeche is echt wel zuidoosten hoor Katrien. Waar zou jij dat departement anders situeren? Neem de kaart van Frankrijk maar eens voor je, niet uiterste zuidoosten natuurlijk, dat is Alpes-Maritimes. Ja, populaire regio voor Belgische vakantiegangers. Je zal maar op de verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn.

 • Yuri Colombi

  Waar dan wel, Katrien Meuleman ? Ergens in het noorden, bij Luxemburg of wat, gij domme gans.