Noodweer in de Verenigde Staten eist al minstens veertien mensenlevens

Bewoners meten de schade op in het Texaanse plaatsje Emory
REUTERS Bewoners meten de schade op in het Texaanse plaatsje Emory
Door de hevige stormen, overstromingen en tornado's in de Verenigde Staten zijn tijdens het weekend al minstens 14 mensen om het leven gekomen.

Vooral de staat Texas werd door meerdere windhozen getroffen, in het bijzonder de stad Canton ten oosten van Dallas. Minstens vier mensen verloren in de staat het leven en vijftig anderen raakten gewond. Volgens de brandweer kan de balans nog oplopen.

In Missouri overleden twee mensen, onder wie een 72-jarige vrouw die werd meegesleurd door het water. In Arkansas stierven minstens vijf mensen, onder wie een brandweerman. In Tennessee overleed een tweejarig meisje nadat een voetbaldoel op haar viel door de hevige wind, en in Mississippi, waar zowat 16.000 gezinnen zonder stroom zaten, vielen twee doden.

In Oklahoma werden verschillende bomen en elektriciteitspalen omvergeblazen door de wind, terwijl op bepaalde plaatsen in de staat tot 10 centimeter sneeuw viel, aldus ABC News. Er zijn ook nog verschillende mensen vermist in de getroffen staten.

In de staten Oklahoma, Missouri en Arkansas werd de noodtoestand uitgeroepen, terwijl op zondag een tornadowaarschuwing werd afgekondigd voor Tennesee, Alabama en Georgia. Er wordt ook maandag nog voor nieuwe tornado's gevreesd.

AP
REUTERS