Noodtoestand in Spanje met twee weken verlengd: premier waarschuwt dat “zwaarste golf” nog moet komen

Grenzen vanaf middernacht dicht

Premier Pedro Sánchez gisteren zijn zijn toespraak voor het Spaanse volk.
EPA Premier Pedro Sánchez gisteren zijn zijn toespraak voor het Spaanse volk.
In Spanje wordt de noodtoestand die op 14 maart voor twee weken werd uitgeroepen, met nog eens twee weken verlengd tot 11 april. De grenzen van het land gaan om middernacht dicht. Premier Pedro Sánchez heeft dat aan de regeringsleiders van de regio's van het land meegedeeld. Sánchez verklaarde gisteren op de Spaanse tv dat het ergste in de coronacrisis nog moet komen en dat de toestand uit de hand dreigt te lopen. Naar verwachting stemt het Spaanse parlement op 25 maart met de verlenging in.

In Spanje zijn al 1.720 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Er zijn 28.572 besmettingen geconstateerd. Spanje is op Italië na het zwaarst getroffen land in Europa, maar stevent met de huidige cijfers op een nog zwaardere tol af. Het land is al een dikke week in lockdown en niet-essentiële verplaatsingen zijn in principe verboden, maar afgelopen weekend had de politie in veel steden de handen vol met inwoners die naar hun buitenverblijf aan de kusten of andere regio's probeerden te gaan.

In een tv-toespraak waarschuwde Sánchez gisteren dat Spanje voor enkele bijzonder zware dagen staat. Verwacht wordt dat het aantal besmettingen en overlijdens de komende week explosief zal toenemen. “Het ergste moet nog komen, en zal onze beschikbare middelen tot zijn limieten drijven. De zwaarste golf is er nog niet, en die zal het systeem uitdagen.” Sánchez had het over een “lawine” die vooral in Madrid op de ziekenhuizen afkomt. 

Met de noodtoestand kan de Spaanse overheid burgers verplichten ergens te blijven of niet meer te komen. De overheid kan mensen ook tot dienstverlening verplichten. Ze kan bovendien ondernemingen of instellingen tijdelijk overnemen, producten rantsoeneren of andere ingrijpende maatregelen nemen om de voorziening van bijvoorbeeld voedsel of drinkwater veilig te stellen.

De beperkingen aan de grenzen, die om middernacht ingaan, gelden niet voor buitenlanders die in Spanje wonen. De restricties gelden voor de havens en vliegvelden. Eerder was het verkeer over de grensovergangen met buurlanden Frankrijk en Portugal al beperkt. En de Europese Unie besloot eerder al de buitengrenzen te sluiten voor niet EU-burgers.

Een poster met de tekst "Ik blijf thuis" en "wees verantwoordelijk" in het straatbeeld in Madrid.
REUTERS Een poster met de tekst "Ik blijf thuis" en "wees verantwoordelijk" in het straatbeeld in Madrid.
In Madrid ging gisteren een tijdelijk ziekenhuis open in een congrescentrum, bedoeld om de verwachte vloedgolf aan patiënten de komende week te kunnen opvangen.
AFP In Madrid ging gisteren een tijdelijk ziekenhuis open in een congrescentrum, bedoeld om de verwachte vloedgolf aan patiënten de komende week te kunnen opvangen.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Alain Ameel

  Wij wonen hier vast als Belg zijnde moeten leven van 1 pensioen wat niet haalbaar is

 • Patrick Van Laere

  Premier Pedro Sánchez verteld tenminste eerlijk aan de bevolking wat hen te wachten staat!

 • Frank Pierco

  Of ze gaan rantsoeneren omdat ze nu al beseffen dat het hele systeem op instorten staat. Ook de voedingindustrie heeft leveringen uit het buitenland nodig, evenals seizoensarbeid, vaak door buitenlandse krachten. Enzovoort enzovoort...

 • Urban Vyaas

  We spreken hier over Spanje. En eigenlijk is het in Spanje niet anders dan in de meeste Europese grootsteden. In Las Palmas de Gran Canaria bvb zijn de rekken nog goed gevuld. Maar dat is dan ook geen grootstad. In Madrid en Barcelona ligt dat anders, net als bvb in Brussel of Antwerpen; de enige twee Belgische grootsteden (dwz met ongeveer 1 miljoen inwoners). Daar heerst een andere sociologische dynamiek.

 • godelieve rigo

  Natuurlijk waren ze aan het hamsteren, ben afgelopen week gaan boodschappen doen voor één week zoals normaal overal lege rekken asociaal is dat gedrag.