Noodtoestand in Portugal door brandstoftekorten, rijen tot wel een kilometer lang aan tankstations

Een lange file aan een tankstation in Lissabon.
EPA Een lange file aan een tankstation in Lissabon.
Door een staking van de brandstoftransporteurs staan er heel wat tankstations in Portugal droog. Op veel plaatsen waar er wel nog brandstof is, staan er lange wachtrijen om te tanken - soms tot een kilometer lang. Het is paasvakantie en dus zijn er veel toeristen in Portugal. De Portugese regering heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Zo'n 2.800 tankstations in het hele land maken vandaag melding van brandstoftekorten. Alleen al in de buurt van Lissabon gaat het om 800 tankstations, in Porto om een 400-tal. Vooral aan diesel is er een tekort. Ook de luchthavens van Faro en Lissabon hebben last van de staking. De luchthavens hebben hun noodvoorraden brandstof moeten aanboren.

AFP

Minimumdienst

De acties van de transporteurs zijn maandag gestart. Gisterenavond werd de noodtoestand uitgeroepen. Verwacht wordt dat de situatie de volgende dagen wat zal verbeteren, omdat vakbonden met de regering na nachtelijke onderhandelingen zijn overeengekomen om een minimumdienst te verzekeren.

Leveringen aan ziekenhuizen, ordediensten, havens, luchthavens en transportbedrijven worden “voor 100 procent gegarandeerd”. Rond Lissabon en Porto zal 40 procent van de tankstations beleverd worden. "De minimumdienst kan zelfs uitgebreid worden indien dat nodig zou zijn", verklaarde premier Antonio Costa.

EPA

Loon

De vakbond die de transporteurs van gevaarlijke goederen vertegenwoordigt, startte de staking van onbepaalde duur om meer loon te vragen. De vakbond wil ook een speciaal statuut voor deze chauffeurs, omwille van de risico's die ze nemen. De stakingsoproep wordt massaal gevolgd.

EPAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.