Noodtoestand in Pakistan: hittegolf kost al 180 levens

Reddingswerkers in een mortuarium voor de slachtoffers van de hittegolf in Karachi.
EPA Reddingswerkers in een mortuarium voor de slachtoffers van de hittegolf in Karachi.
Een hittegolf in het zuiden van Pakistan heeft sinds zaterdag meer dan 180 levens geëist. De meeste mensen bezweken onder de warmte in de stad Karachi, de grootste stad van Pakistan. De temperatuur liep daar op tot 45 graden. Vooral ouderen zijn tot nu toe overleden. De autoriteiten hebben de noodtoestand afgekondigd.

Karachi heeft al een paar keer zonder stroom gezeten omdat er meer elektriciteit wordt gebruikt door de warmte. Boze inwoners van de stad met 20 miljoen inwoners hebben uit protest vuren aangestoken. Het energiebedrijf heeft beloofd dat de elektriciteit niet zal uitvallen als de moslims vlak na zonsondergang gaan eten, omdat het ramadan is.

De mortuaria in de stad liggen overvol en lichamen worden versneld begraven om ruimte te maken.

In andere delen van de provincie Sindh vielen alles samen een tiental doden en in de provincie Punjab bezweken vijf mensen. De meeste slachtoffers overleden als gevolg van een zonnesteek of aan uitputting.

Er is nog niet meteen beterschap in zicht:  volgens Pakistaanse weerbureaus wordt het ook vandaag erg heet en vochtig, maar komt er vanaf morgen verkoeling. Karachi ligt in de zuidelijke provincie Sindh. Het warmterecord in de stad staat sinds 1979 op 47 graden.

In buurland India eiste een hittegolf in de maanden april en mei bijna 2.500 doden in de deelstaten Andhra Pradesh en Telagana.

AFP
Pakistaanse jongens zoeken verkoeling in een rivier.
EPA Pakistaanse jongens zoeken verkoeling in een rivier.
Burgers rusten in de schaduw van een brug in Karachi.
REUTERS Burgers rusten in de schaduw van een brug in Karachi.
Een vrijwilliger wacht bij de kist van een van de 150 dodelijke slachtoffers van de extreme hitte in Karachi.
REUTERS Een vrijwilliger wacht bij de kist van een van de 150 dodelijke slachtoffers van de extreme hitte in Karachi.