Noodtoestand in deel Peru vanwege kwik in water

Een illegale goudmijn in het Madre dos Dios-gebied in de Amazone in Peru in 2014, gezien vanuit de lucht.
anp Een illegale goudmijn in het Madre dos Dios-gebied in de Amazone in Peru in 2014, gezien vanuit de lucht.
In een deel van het Peruviaanse Amazonegebied is voor de komende 60 dagen de noodtoestand uitgeroepen. President Ollanta Humala grijpt op die manier in na het vaststellen van een erg hoog percentage kwikvergiftigingen in het gebied. Het kwik komt in het water terecht door de vele illegale goudmijnen in de streek, aldus de minister van Milieu van het land.

Het gaat om de regio Madre de Dios, in het zuidoosten van Peru, vlakbij de grens met Brazilië. Veel inwoners hebben gevaarlijke hoeveelheden kwik in hun lichaam, aldus milieuminister Manual Pulgar-Vidal.

Tienduizenden illegale mijnwerkers zijn actief in het gebied. Ze speuren in moerassen en rivieren naar goud en gebruiken hierbij kwik om metaal en steen van elkaar te scheiden. Ze ademen kwikdampen in en raken het kwik met hun blote handen aan, meldt Reuters.

Zo'n 40 ton kwik komt jaarlijks op deze manier in de rivieren van de Amazone terecht. Het vervuilde gebied beslaat zo'n 85.000 vierkante kilometer. 'Eenenveertig procent van de bevolking van Madre de Dios heeft te maken met kwikvervuiling', zei Pulgar-Vidal tijdens een persconferentie. Vooral inwoners van afgelegen gebieden worden slachtoffer, omdat zij hun eiwit uit riviervis halen.

Klinieken
De regering is van plan om inwoners van het gebied te voorzien van 'schone' vis en mobiele klinieken. Ook zal als onderdeel van de noodtoestand meer voorlichting worden gegeven.

President Humala treedt sinds het begin van zijn termijn in 2012 hard op tegen illegale mijnwerkers, maar dat heeft tot nu toe nog niet tot een afname van de zoektocht naar goud geleid.

De Peruviaanse president Ollanta Humala.
AFP De Peruviaanse president Ollanta Humala.