Nog wekenlang bosbranden in Californië

UNKNOWN

De struikgewas- en bosbranden in Californië woeden onverminderd verder. De lokale autoriteiten spreken van meer dan 1.400 branden vooral in het noorden van de 'Golden State' aan de Amerikaanse westkust. Branddeskundigen verwachten dat de vlammen met het oog op de hete zomer pas over enkele weken onder controle zullen gebracht zijn. De weersvoorspellingen voorzien voor de komende dagen geen of nauwelijks neerslag. Het hoogtepunt van het 'bosbrandseizoen' wordt traditiegetrouw pas eind juli en in augustus bereikt.

Rampgebied
De Amerikaanse president George W. Bush heeft eergisteren de regio tot rampgebied verklaard. Daarmee kan hulp voor de bluswerken en het toekennen van financiële donaties onbureaucratisch en snel georganiseerd worden. Bijna 20.000 brandweerlieden uit 35 staten worden in Californië ingezet. Ze bestrijden de vlammen onder andere met meer dan 80 blusvliegtuigen en honderden helikopters. In totaal is reeds 1.500 vierkante kilometer land door de branden vernield, tientallen huizen werden verwoest, aldus de nieuwszender CNN. De meeste branden werden volgens experten van de brandbescherming door blikseminslagen veroorzaakt.

Impact
In het weekeinde werden in Noord-Californië talrijke sportwedstrijden wegens de rookwalmen en de asregens geannuleerd. Openluchtzwembaden bleven net zoals de scholen op vele plaatsen dicht. Toeristische trekpleisters worden nu volgens CNN steeds meer bedreigd. Eergisteren werd reeds het schilderachtige plaatsje Big Sur aan de kustweg tussen San Francisco en Los Angeles geëvacueerd. In de grote omgeving van Big Sur werden talrijke huizen beschadigd. In totaal worden in Californië bijna 7.000 huizen door de vlammen bedreigd.

Geen vuurwerk
De Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft de Californiërs opgeroepen om op de nationale feestdag op 4 juli wegens de droogte geen vuurwerk af te schieten. Dat is "gewoonweg te gevaarlijk", waarschuwde hij. Hij had reeds begin juni de noodtoestand in Californië wegens de aanhoudende droogte afgekondigd. (dpa/sam)