Nog geen pensioen voor Japanse keizer

Akihito in januari.
EPA Akihito in januari.
De 82-jarige keizer Akihito van Japan wil in de komende jaren aftreden. Dit meldde de publieke omroep NHK gisteren. Als de keizer 'met pensioen gaat', zou dit voor het eerst zijn in Japan. Akihito is al 27 jaar keizer. Het Japanse hof communiceerde vandaag echter dat dit niet het geval zou zijn.

Waarom de keizer ermee op zou willen houden, was onduidelijk. Zijn gezondheid zou een rol kunnen spelen. Akihito, die in 1989 de troon besteeg na de dood van zijn vader Hirohito, onderging in 2003 een heelkundige ingreep wegens prostaatkanker en leed aan stressgerelateerde aandoeningen in 2008. In 2011 moest hij twee weken in het ziekenhuis opgenomen worden wegens bronchitis. Hij kreeg een overbrugging van vernauwde kransslagaders in 2012.

Keizer Akihito besloot al in 2009 om het rustiger aan te doen, waardoor zijn zoon Naruhito steeds meer officiële taken overnam. Maar dat hij binnenkort zou aftreden, werd ontkend door Shinichiro Yamamoti van het hof.

Akihito besteeg op 7 januari 1989 de troon en was de eerste Japanse keizer dien niet als 'god' aantrad. Zijn vader Hirohito had in zijn verklaring voor de menselijkheid in 1946 de goddelijkheid van de Japanse keizer geschrapt.Om het vertrek van Akihito mogelijk te maken zal eerst de Japanse wet moeten worden aangepast. Die heeft namelijk alleen regels voor het geval een keizer overlijdt en niet voor een voortijdig aftreden.

Naruhito.
Getty Images Naruhito.
AP