Nog geen EU-verklaring over Wilders' film

De Europese Unie hoeft deze week tijdens een top in Brussel geen gezamenlijke verklaring te publiceren naar aanleiding van de antikoranfilm van Geert Wilders. De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende (CDA) vindt het daarvoor te vroeg.

De Nederlandse partijen PvdA en D66 drongen vandaag bij Balkenende aan op zo'n verklaring. De EU-regeringsleiders, die morgen en vrijdag in Brussel vergaderen, zouden het belang van vrijheid van meningsuiting moeten benadrukken. Zo zou de EU aan de rest van de wereld duidelijk kunnen maken dat de Nederlandse regering geen middelen heeft om de film van Wilders te verbieden nog voordat die is vertoond.

Balkenende ziet daar niets in. "Een verklaring vooraf is problematisch, omdat we niet weten wat de inhoud van de film is." De premier is wel van plan om tijdens de top bij zijn EU-collega's tekst en uitleg te geven en zich te vergewissen van hun steun, voor het geval de film tot problemen leidt. Balkenende wil er zeker van zijn dat de EU in dat geval een gezamenlijke verklaring uitvaardigt. (novum/sps)

UNKNOWN