Nog een Nederlander betrokken bij aanslag in Somalië

De aanslag op een hotel in Somalië zou door twee Nederlanders gepleegd zijn.
EPA De aanslag op een hotel in Somalië zou door twee Nederlanders gepleegd zijn.
De aanslag op een hotel in Somalië zou door twee Nederlanders gepleegd zijn. Somalische media meldden vrijdag al dat een Nederlandse vrouw zichzelf had opgeblazen, het Franse persbureau AFP meldde gisteren dat ook een Nederlandse man dat zou hebben gedaan. Mogelijk waren de twee partners van elkaar. Bij de aanslag kwamen zeker 25 mensen om, onder wie twee parlementsleden en de viceburgemeester van de hoofdstad Mogadishu.

De Nederlandse vrouw werkte in het hotel als receptioniste. Dat vertelde een medewerker van de Somalische Partij voor Gelijkheid en Democratie (UDP) gisteren aan de Somalische zender Radio Dalsan.

Ze zou Lula Ahmed Dahir heten en in Somalië geboren zijn. Dahir was een van de favoriete hotelmedewerkers van UDP-bestuurslid Salat Ali Jelle. Hij raakte gewond bij de aanslag. Dahir gedroeg zich volgens hem verdacht in de week voor de aanslag. "Ze liep vaak het hotel in en uit, terwijl ze dienst had."

De vrouw had sinds kort rijlessen en had een auto gekocht. Waarschijnlijk was de auto die voor het hotel ontplofte daarheen gereden door Dahir. In 2009 kwam de man van Dahir om het leven toen hij streed aan de zijde van terreurgroep al-Shabaab in Somalië. Diezelfde groep claimde de aanslag op het hotel. Dahir zou ongeveer een jaar geleden vanuit Nederland zijn vertrokken naar Somalië, de thuisbasis van al-Shabaab.

Regering
Het hotel dat het doelwit was van de aanslag werd vaak bezocht door leden van de regering. Onder meer de vicepremier van het land en twee ministers raakten gewond. Twaalf medewerkers van het hotel zijn volgens Somalische media opgepakt, omdat ze "zouden hebben geholpen bij het plegen van de aanslag", zei de minister van Veiligheid Abdirisaaq Omar Mohammed.

Jelle woonde al negen maanden in het hotel. Vlak voor de aanslag vroeg hij gekscherend aan Dahir waarom zij altijd een niqab droeg. "Mijn niqab is kogelwerend", grapte de vrouw terug.