Nog een lange weg tot EU voor Balkanlanden: corruptie en misdaad eerst bestrijden

De Europese Commissie, met als voorzitter Jean-Claude Juncker, stelt dat de Balkanlanden nog een lange weg te gaan hebben vooraleer ze kunnen toetreden tot de Europese Unie.
AFP De Europese Commissie, met als voorzitter Jean-Claude Juncker, stelt dat de Balkanlanden nog een lange weg te gaan hebben vooraleer ze kunnen toetreden tot de Europese Unie.
De zes Balkanlanden die lid willen worden van de Europese Unie, moeten nog veel doen aan corruptie- en misdaadbestrijding voordat ze kunnen toetreden. Een andere voorwaarde is dat onderlinge (grens)conflicten vóór de toetreding moeten zijn opgelost.

Om de landen perspectief en ondersteuning te bieden, heeft de Europese Commissie een strategie voor de westelijke Balkan gepresenteerd. De regio is mede van geopolitiek belang omdat landen als Rusland en Turkije er proberen voet aan de grond te krijgen.

Leiders in de Balkan moeten daarom volstrekt duidelijk zijn dat ze zich op de EU richten. Europa stelt naast versterkte samenwerking op het vlak van veiligheid, migratie en energie ook lagere roamingtarieven in het vooruitzicht.

Moeizame onderhandelingen

Met Servië en Montenegro worden sinds enige jaren toetredingsonderhandelingen gevoerd, maar die vorderen traag. Het ambitieuze richtjaar 2025 voor deze landen is slechts een indicatie en aanmoediging tot hervormingen, aldus commissievoorzitter Juncker. De komende zes maanden zijn cruciaal voor deze historische kans, stelt buitenlandchef Mogherini.

Macedonië moet om in de wachtkamer te komen zijn naam wijzigen, een eis van Griekenland, maar het land voldoet verder al aan een aantal voorwaarden. Ook Albanië timmert aan de weg om kandidaat-lidstaat te worden. Bosnië-Herzegovina en Kosovo blijven voorlopig potentiële kandidaten. Kosovo wordt door sommige EU-landen niet eens erkend.

Frustraties

Tot ergernis van Brussel hebben Kroatië, sinds vijf jaar EU-lid, en Slovenië hun grensruzie nog altijd niet bijgelegd. De EU wil dergelijke erfenissen uit het voormalig-Joegoslavië niet meer importeren.

Juncker reist eind deze maand naar de zes hoofdsteden. Half mei staat een EU-top over de Balkan op het programma in Sofia.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Verbist

  Junker houdt van grapjes zeker? Wat valt er te leren van Brussel eu? Zeker eerst in eigen boesem kijken.

 • heiko werner

  De grens problematic tussen Slovenije en Croatia aan de kust van Istrien is verleden jaar bijgelegd en alle bezwaren door particulieren de het hebben tegen gehouden zijn door de rechtbanken van tafel geveegd. Slovenië is all jaaren in de EU met den Eto en all, de verschill tussen Slovenië en Oostenrijk is heel klein. Ik ben graag hier.

 • walter De Witte

  Probeer toch eerst eens overeen te komen met de huidige 27 lidstaten. Pas als alles hier goed geregeld is kan men land per land toelaten. Dat is toch zo moeilijk niet zelfs een politieker moet dat toch verstaan.

 • roland peeters

  Ze moeten hun corruptie methodes aanpassen die in de eurogroep gelden!

 • Jos Temmerman

  Ja corruptie en misdaad eerst bestrijden, dat ze eerst bij hunzelf beginnen dan.