Nog altijd 98 opvarenden Norman Atlantic vermist

AP
Na de brand op de veerboot in de Adriatische Zee hebben de Italiaanse autoriteiten nog geen informatie over bijna honderd opvarenden. "Er zijn 98 personen van wie er nog geen nieuws is", zo zei de openbaar aanklager van het Italiaanse Bari, Giuseppe Volpe. De ferry Norman Atlantic wordt naar Albanië versleept vanwege de slechte weersomstandigheden. Bij de brand op het vaartuig vielen minstens 13 doden.

Het is onduidelijk waar een vrachtschip heen is gevaren, dat nog had geholpen bij de redding na de brand op de veerboot. Gisteren had Volpe nog gesproken over meer dan 170 mensen die vermoedelijk op verschillende schepen naar Griekenland zijn gebracht. Volpe vreest dat in het scheepswrak nog meer slachtoffers zijn, aangezien er onder de geredde opvarenden ook verstekelingen zijn.

De ferry zal nu naar Albanië versleept worden, kondigde Volpe nog aan. De weersomstandigheden zijn vooralsnog te slecht voor de overtocht naar Italië. Het vaartuig zet daarom koers naar de Golf van Vlorë. Daarna vaart het schip naar Brindisi, in het zuidoosten van Italië. Het is niet uitgesloten dat de overtocht vanavond nog plaatsvindt. Brindisi ligt op zowat 150 kilometer van Vlorë.

13 doden

De brand was zondag uitgebroken, mogelijk in de ruimte waar voertuigen stonden, toen de veerboot zich ten noordwesten van het Griekse eiland Korfoe bevond. Van de opvarenden zijn 427 mensen gered, maar er vielen ook 13 dodelijke slachtoffers, onder wie twee hulpverleners.

Kapitein Argilio Giacomazzi is na zijn nachtelijke aankomst in Brindisi meer dan vijf uur ondervraagd. Tegen hem en de Italiaanse rederij Visemar, die het schip gecharterd had, voert het openbaar ministerie een onderzoek vanwege dood door schuld, het toebrengen van lichamelijk letsel en het veroorzaken van een scheepsongeval.

Op de veerboot zaten ook een Belg en twee in België verblijvende buitenlanders. Zijn konden alle drie in veiligheid gebracht worden.