Nobelprijs Economie voor William Nordhaus en Paul Romer

Paul Romer.
AFP Paul Romer.
De Nobelprijs Economie gaat dit jaar naar de Amerikanen William D. Nordhaus en Paul M. Romer. Dat heeft de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen vandaag bekendgemaakt. Ze krijgen de bekroning voor hun onderzoek naar de integratie van klimaatverandering en technologische innovatie in de economische wetenschap.

Nordhaus is verbonden aan de Yale University en Romer aan de Stern School of Business in New York. Ze krijgen de Nobelprijs voor het ontwikkelen van methodes die sommige van de meest "fundamentele en dwingende kwesties" van deze tijd aanpakken, met name duurzame groei in een globale economie en welzijn van de hele wereldbevolking, zo klinkt het.

Romer gelooft dat de koolstofuitstoot, die bijdraagt tot de opwarming van het klimaat, omlaag kan. "Het is volledig mogelijk voor mensen om minder koolstof te produceren. Er zijn enkele trade-offs maar eens we beginnen en proberen en koolstofuitstoot inperken, zullen we verrast zijn dat het niet zo moeilijk was als we hadden verwacht", aldus Romer, die de Nobelprijs niet had verdacht. 

"Ik kreeg twee telefoontjes deze ochtend. Ik beantwoordde geen van beide, want ik dacht dat het een spamoproep was", zei hij. "Uiteindelijk konden we contact leggen", zei Goran Hansson, secretaris-generaal van de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen.

Prijs

De Nobelprijs Economie ging in 2017 naar Richard H. Thaler van de Chicago University. Hij onderzoekt hoe beperkte rationaliteit, sociale voorkeuren en beperkte zelfcontrole een invloed kunnen hebben op individuele beslissingen en marktresultaten. Andere laureaten zijn Milton Friedman, James Tobin, Paul Krugman en Friedrich August von Hayek.

Officieel geldt de bekroning voor Economie niet als een Nobelprijs. De prijs gaat dus niet terug tot het testament van dynamietbedenker Alfred Nobel, maar werd door de Zweedse centrale bank voor het eerst toegekend in 1969. Vandaar de officiële naam: "Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economische wetenschappen ter nagedachtenis van Alfred Nobel".

Aan de Nobelprijs Economie is een prijzengeld van 9 miljoen Zweedse kroon (ongeveer 870.000 euro) verbonden.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daan Roos

  Obama kreeg ook een nobelprijs. Die nobelprijs wordt een serieuze klucht.

 • Jan Verstrepen

  Dat zijn geleerde mannen die alles achteraf weten als iedereen het weet.

 • Karel Tichmann

  Hoera, weer een linksdenkende Obama supporter die een Nobelprijs wint, de rest komt niet in aanmerking...

 • Erik Moens

  Hoe het opvalt dat mensen die tegen het neo-liberalisme constant in de prijzen tuimelen...