Nixon wou atoombom op Noord-Korea gooien

UNKNOWN
De Verenigde Staten hadden in 1969 plannen om Noord-Korea met kernwapens te bestoken. Uit vrees voor een wereldwijde oorlog trokken ze zicht uiteindelijk terug, zo blijkt uit nieuwe documenten in Washington.

In april 1969 werd een Amerikaans spionagevliegtuig boven de Japanse Zee door Noord-Korea neergehaald. De 31 bemanningsleden kwamen allemaal om het leven. Amerikaanse piloten in de regio stonden klaar om in te grijpen. 'Operation Freedom Drop' voorzag ook een nucleaire aanval met bommen die twintig keer sterker waren dan de bom die Hiroshima in 1945 vernielde.

Uit archieven bleek dat Henry Kissinger, de adviseur van president Richard Nixon, berichten kreeg over een aanval die alle luchthavens van Noord-Korea zou uitschakelen zodat Pyongyang niet in staat zou zijn de aanval te vergelden. De spanning na het incident met het Amerikaanse vliegtuig was enorm, verklaarde piloot Bruce Charles. Hij kreeg de opdracht zich klaar te houden om een nucleaire aanval uit te voeren.

Charles kreeg de komende uren het bericht van zijn bevelhebber dat de aanval voorlopig niet zou doorgaan. Het was volgens geschiedkundigen al snel duidelijk dat Richard Nixon en Henry Kissinger hun plannen niet zouden uitvoeren. Daarvoor was het risico te groot. (gb)