Nissan-voorzitter Ghosn gearresteerd na gesjoemel

Carlos Ghosn.
Photo News Carlos Ghosn.
Het parket van Tokio heeft de voorzitter van de raad van bestuur van Nissan, Carlos Ghosn, gearresteerd op verdenking van het overtreden van de financiële wetgeving. Dat wordt bevestigd door Nissan zelf. Onderzoekers zouden huiszoekingen hebben gedaan bij Nissan.

De Japanse krant Asahi Shimbun schreef maandagochtend al dat de Japanse autoriteiten een arrestatiebevel hadden uitgevaardigd tegen de 64-jarige Carlos Ghosn, CEO van de Franse autofabrikant Renault en voorzitter van diens Japanse samenwerkingspartners Nissan en Mitsubishi. Ghosn zou vrijwillig een verklaring hebben afgelegd.

Klokkenluider

Nissan gaf daarna in een mededeling te kennen dat al enkele maanden een intern onderzoek liep naar Ghosn en directeur Greg Kelly, na een klacht van een klokkenluider. “Het onderzoek wees uit dat Ghosn en Kelly gedurende vele jaren compensatiebedragen hebben gemeld in de bedrijfsresultaten bij de beurs van Tokio die veel lager waren dan de eigenlijke bedragen, om het openbaar gemaakte bedrag van Carlos Ghosns vergoedingen te verminderen”, luidt het. Daarnaast bleek ook dat Ghosn “talrijke andere significante wangedragingen” beging, waaronder het persoonlijke gebruik van bedrijfsmiddelen.

Te grote concentratie van macht

Donderdag komt de raad van bestuur van Nissan bijeen om zich te buigen over het dossier. CEO Hiroto Saikawa had al aangekondigd dat hij de raad zal vragen om Ghosn uit zijn functies te zetten. Saikawa wijt de affaire aan een te grote samenballing van macht bij Ghosn. “Naar die concentratie van macht moeten we diepgaand onderzoek doen”, zei hij op een persconferentie. De topman verklaarde dat de kwestie hem ook persoonlijk raakt, omdat het vertrouwen van veel mensen is geschaad. “Het is moeilijk uit te drukken in woorden. Het is niet alleen teleurstelling, maar een veel sterker gevoel van verontwaardiging en moedeloosheid.’’

Beurskoers

Ook de raad van bestuur van de Franse autobouwer Renault zal “zo snel mogelijk samenkomen”. De autobouwer meldt “kennis genomen te hebben” van de informatie die verspreid werd door Nissan. De raad geeft ook aan te wachten op precieze informatie van de topman. Frans president Emmanuel Macron gaf in Brussel alvast te kennen dat de Franse staat, die aandeelhouder is van Renault, “extreem voorzichtig zal zijn met betrekking tot de stabiliteit” van de constructeur. Als gevolg van het nieuws ging het aandeel Renault in de ochtendhandel met bijna 13 procent onderuit.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ERNEST HOTTELET

  Proficiat Carlos u verrijken op de kap van uw personeel die fors moesten inleveren en ontslagen werden

 • Jos Vanhoedenaghe

  Met veel plezier naar de gevangenis sturen kijk ik al jaren naar uit.

 • Jean-Paul Hoornaert

  ik hoop dat hij bij Renault ook ontslagen word en dan naar de gevangenis

 • Rudolf Jacobs

  hopelijk gevat en berecht in Japan ,want in europa gaan ze vrij uit zelfs geen enkelbandje

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Blijkbaar specialiteit van de fransen.