Nikki Haley: “Tillerson and Kelly probeerden Trump tegen te werken ‘om het land te redden’”

Nikki Haley.
AFP Nikki Haley.
Voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en de ex-stafchef van het Witte Huis John Kelly hebben vrijwel constant geprobeerd om het gezag van president Donald Trump te ondermijnen. Dat deden ze omdat Trump in hun ogen "geen enkel idee had van waar hij mee bezig was". Dat schrijft voormalig VN-ambassadrice van de Verenigde Staten Nikki Haley in een nog uit te komen autobiografie met de titel With All Due Respect, waar ze alvast enkele passages uit bekendmaakte. Ze vertrok eind vorig jaar van haar post als VN-ambassadeur.

"Kelly en Tillerson vertelden me in vertrouwen dat ze alles in het werk stelden om de besluiten van de president te dwarsbomen. Dat deden ze niet omdat ze ongehoorzaam waren, maar in de overtuiging dat ze het land wilden redden. Ze hebben mij ook gevraagd om de president zoveel mogelijk tegen te werken. Ik was geschokt over hun plannen," vertelde Haley aan The Washington Post.

Beide politici vingen echter bot bij Haley, die hen vertelde dat Trump verkozen was en dat ze dan maar moesten opstappen als ze het niet met hem eens waren. “Ik kon het gewoon niet begrijpen dat twee sleutelfiguren in een administratie de president ondermijnen”, zei ze.

“Ethisch advies”

Tillerson was de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken van 2017 tot hij in maart 2018 via een tweet van Trump vernam dat hij aan de deur werd gezet. Hij weigerde te reageren op de bewering van Haley.

Kelly; die begin dit jaar opstapte, gaf daarentegen wel een halfslachtige bevestiging. Als de president voorzien van “het beste en meest open, wettige en ethische advies van personeel vanuit de hele overheid, zodat hij een geïnformeerde beslissing kon nemen, beschouwd wordt als ‘het tegenwerken van Trump’, dan ben ik schuldig”, reageerde hij.

Meestal eens met Trump

Haley, een voormalige gouverneur van South Carolina, schrijft in haar boek dat ze het met de meeste van Trumps controversiële beslissingen eens was, zoals de terugtrekking uit het kernakkoord met Iran en uit het klimaatakkoord van Parijs en de verhuis van de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem.

Ze was het echter niet eens met Trumps vraag aan de Oekraïense president Volodymyr Zelenski om een onderzoek in te stellen naar Joe Biden en diens zoon Hunter en steunde de president ook niet in zijn zogezegde goede relatie met de Russische president Vladimir Poetin. Daarnaast had ze vooral kritiek op Trumps opmerkingen over de rellen in de stad Charlottesville, waar een linkse demonstrant werd doodgereden door een blanke racist. Haley noemt het standpunt van Trump in haar boek "pijnlijk". 

Trump verdedigde zijn reactie op het extreemrechtse geweld in Charlottesville en zijn woorden dat het geweld van twee kanten kwam. Hij zei ook dat er aan de zijde van de blanke racisten ook zeer goede mensen aanwezig waren. Die uitlatingen kwamen de president op een wereldwijde storm van kritiek te staan. Ondanks de weinig vleiende passages voor de president, zond Trump zondag een tweet uit waarin hij de biografie van Haley aanprees.

Haley besloot eerder dit jaar zelf op te stappen als ambassadeur bij de Verenigde Naties, waarop de geruchtenmolen begon te draaien. Er wordt verwacht dat de Republikeinse politica in 2024 een gooi zal doen naar het presidentschap.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Trump heeft inderdaad “geen enkel idee van waar hij mee bezig is”, en dat weten de meeste van zijn medewerkers ook. Daarom valt dit ook niet onder de term "gezag ondermijnen", maar eerder "proberen bij te sturen", en inderdaad in het belang van het land. Maar ja: Tillerson en Kelly waren geen ja-knikkers, en daarom moesten ze weg.

 • Gunter Verleyen

  Zoals de onzelfzuchtige belastingverlaging die toevallig hem uitermate veel voordeel opleveren en de middenklasse krijgt peanuts en eerlijk? daarom dat hij er alles aan doet om zijn belastingbrief te verstoppen omdat de kiezer niet mag weten hou weinig hij bijdraagt aan de Amerikaanse schatkist in tegenstelling met werkende Amerikaan. Zijn peperdure muur begint op een Gruyerekaas te gelijken...

 • GUY VAN CAUBERGH

  De feiten: Nikki Haley: Kelly, Tillerson Tried to Run the Country Behind Trump’s Back. fake news: Nikki Haley: “Tillerson and Kelly probeerden Trump tegen te werken ‘om het land te redden’

 • Marie Vanakker

  Waarom zouden mensen het "stabiele genie Trump " proberen tegenwerken ? Hij is immers het toonbeeld van eerlijkheid , vrijgevigheid , intelligentie en daarbovenop ook nog onzelfzuchtig . Een waar voorbeeld voor degene die het spoor en het verstand bijster zijn .