Nigeriaanse strijdkrachten heroveren stadje op Boko Haram

EPA
De Nigeriaanse strijdkrachten hebben naar eigen zeggen een belangrijk verkeersknooppunt in het noordoosten van het land heroverd op de terreurorganisatie Boko Haram. Met luchtaanvallen en een grondoffensief is het stadje Monguno vandaag uit handen van de islamisten bevrijd, aldus militair woordvoerder Chris Olukolade. Er zouden slachtoffers gevallen zijn en strijders van Boko Haram werden gevangen genomen. Bovendien werd beslag gelegd op wapens en voorraden van de soennitische fundamentalisten. Het leger gaf niet meer bijzonderheden vrij.

De herovering van Monguno, die nog niet door een onafhankelijke bron is bevestigd, is het eerste betekenisvolle succesje van het Nigeriaanse leger in de strijd tegen Boko Haram sinds het uitstellen van de verkiezingen. De oorspronkelijk voor zaterdag geplande stembusgang werd wegens de precaire veiligheidssituatie in het noordoosten van het olierijke West-Afrikaanse land met zes weken opgeschort. De strijdkrachten krijgen zo meer tijd om Boko Haram terug te dringen.

Boko Haram has pas drie weken geleden de controle over Monguno aan het Tsjaadmeer verworven. Volgens ramingen zijn bij aanvallen en aanslagen van de islamisten in het noordoosten van Nigeria sinds 2009 meer dan 13.000 mensen om het leven gekomen en werden ruim 1,5 miljoen mensen op de vlucht gedreven voor de gevechten.