Nigeriaanse president keert "heel binnenkort" terug, na meer dan twee maanden afwezigheid

afp
De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari "herstelt heel snel" en keert "heel binnenkort" terug naar huis. Dat heeft interim-president Yemi Osinbajo woensdag meegedeeld, na een blitzbezoek aan Londen. Buhari verblijft al sinds 7 mei in de Britse hoofdstad voor de behandeling van een ziekte waarover nog altijd geen duidelijkheid is. Er wordt al langer over gespeculeerd dat Buhari's gezondheidstoestand hem niet zal toelaten terug te keren als president.

Voor de ministerraad zei Osinbajo dat hij naar Londen is afgereisd om de gezondheidstoestand van de president te "verifiëren". "Ik had hem natuurlijk al aan de lijn gehad en ik dacht dat het goed was om hem te gaan bezoeken en na te gaan hoe het met hem gaat en hem ook te informeren over de ontwikkelingen. We hebben ruim een uur lang een heel goed gesprek gehad over een breede waaier aan onderwerpen en zijn moraal is heel goed."

Het is niet de eerste keer dat Buhari lange tijd in Londen verblijft voor medische zorgen. In januari vertrok hij voor een tweetal maand, maar toen werden via Twitter wel regelmatig foto's gepost van zijn activiteiten. Bij zijn terugkeer leek hij wel veel zwakker dan voorheen. Hij zei toen "nooit eerder zo ziek geweest te zijn".

Waaraan Buhari lijdt, blijft intussen staatsgeheim. Zijn entourage moest al verschillende keren geruchten over zijn dood ontkennen.