Nigeriaanse politie redt meer dan 300 gefolterde en verkrachte leerlingen in koranschool

Sommige leerlingen werden vastgeketend aangetroffen.
REUTERS Sommige leerlingen werden vastgeketend aangetroffen.
De politie van Kaduna, in het noorden van Nigeria, heeft meer dan driehonderd leerlingen gered uit een koranschool waar ze gefolterd en verkracht waren. Onder de leerlingen waren minderjarigen. Ze hadden verschillende nationaliteiten, zegt een woordvoerder van de politie.

De politie voerde gisteravond een raid uit op een huis in de wijk Rigasa. De leerlingen die daar werden aangetroffen leefden “in onmenselijke en mensonterende omstandigheden, onder het mom dat ze de koran leerden en heropgevoed werden”, zegt de politiewoordvoerder van de staat Kaduna, Yakubu Sabo. De eigenaar van de instelling en zijn zes assistenten zijn opgepakt.

Het gebouw in Kaduna waar de politie de leerlingen kon bevrijden.
REUTERS Het gebouw in Kaduna waar de politie de leerlingen kon bevrijden.

“We hebben een honderdtal leerlingen vastgeketend in een kleine ruimte aangetroffen, onder wie kinderen van amper negen jaar, met als doel hen te corrigeren en responsabiliseren”, zei Sabo. Veel van de leerlingen zouden littekens op de rug hebben. “De slachtoffers zijn mishandeld. Sommigen verklaarden dat ze verkracht zijn door hun leerkrachten”, zei Sabo.

Folterkamer

De politie vond ook een ‘folterkamer’, waar leerlingen aan kettingen werden opgehangen en geslagen als leraars meenden dat ze een fout hadden gemaakt.

De politieraid kwam er na herhaalde klachten van burgers. Zij vermoedden dat wat er zich in de school afspeelde niet normaal was. “De slachtoffers hadden verschillende nationaliteiten en twee van hen verklaarden tijdens hun verhoor dat ze door hun ouders uit Burkina Faso naar hier waren gebracht”, zei de woordvoerder.

Een vastgeketende leerling werd gered door de politie
REUTERS Een vastgeketende leerling werd gered door de politie

De school, die ongeveer tien jaar geleden openging, gaf leerlingen onderdak die door hun familie gebracht waren om de koran te leren. Maar het belangrijkste doel was toch vooral om kleine delinquenten of druggebruikers weer op het rechte pad te brengen.

Opvoedingsgestichten

Het noorden van Nigeria heeft een groot aantal quasi officiële ‘opvoedingsgestichten’, met streng religieus onderwijs, bij een gebrek aan publieke instellingen voor kwetsbare jongeren. De ouders van sommige slachtoffers uit Kaduna waren “gechoqueerd” toen ze zagen hoe hun kinderen eraan toe waren. Ze hadden geen idee van wat ze doormaakten, zegt de woordvoerder. 

Ze brachten hen regelmatig voeding, maar mochten hen maar één keer om de drie maanden zien. “Ze mochten het huis niet binnen om te zien wat er zich afspeelde. De kinderen werden naar buiten gebracht om hen even te zien”, zei Sabo.

Deze leraar werd door de politie opgepakt.
REUTERS Deze leraar werd door de politie opgepakt.
REUTERS5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Philippe

  Godsdienst moet vredelievend zijn, anders deugt die niet. Er zijn in de loop der eeuwen veel misdaden gepleegd onder het mom van godsdienst. Er is niets nieuws onder de zon. Het christen'dom" is gelukkig tot inkeer gekomen.

 • Jos Plessers

  Die godsdiensten toch.Wie kan bewijzen,dat die goden hebben bestaan?Niemand.Het geloof is uitgevonden door hen,die anderen onder de duim willen houden.

 • Peter Janssen

  De lijfstraffen van de koran in volle glorie en letterlijk in de praktijk gebracht.

 • Walter Stassen

  Typisch. Alles wat fel godsdienstig is, is totaal rot. Christelijk of Islamitisch. maakt niet uit.

 • Dirk Pieters

  Tja, de Koran het heeft al heel wat ellende gebracht.