Nigeria weet waar ontvoerde meisjes zijn

Gewapende Nigeriaanse agenten bij demonstranten die eisen dat de regering de zoektocht naar de meisjes opdrijft.
AP Gewapende Nigeriaanse agenten bij demonstranten die eisen dat de regering de zoektocht naar de meisjes opdrijft.
Het Nigeriaanse leger weet waar de meer dan 200 in april ontvoerde schoolmeisjes zijn. De strijdkrachten kunnen echter niet openbaar maken waar. En ze zijn niet van plan geweld te gebruiken bij een eventuele bevrijding van de meisjes. Dit zei luchtmachtcommandant Alex Badeh maandag volgens Nigeriaanse media.

"Het goede nieuws voor de ouders is, dat we weten waar ze zijn, maar we kunnen niet vertellen waar'', aldus hoge officier. Hij liet ook blijken geen heil te zien in een militaire bevrijdingsactie: "Maar waar ze gevangen worden gehouden, kunnen we daar met geweld komen? We kunnen onze meisjes toch niet doden om ze terug te halen?''

Volgens de BBC wordt er al met de ontvoerders over de vrijlating onderhandeld. De regering zou leden van de terreurgroep Boko Haram vrijlaten in ruil voor de meisjes. Die zijn ontvoerd door de wrede terreurgroep die vooral in het noordoosten actief is.

De beweging voert de islam in haar vaandel en valt steeds vaker willekeurige burgers aan. De overwegend christelijke meisjes zaten op een kostschool in Chibok in de noordoostelijke deelstaat Borno. Boko Haram overviel de school in de nacht van 14 op 15 april en voerde 276 meisjes mee, van wie er 53 zijn ontsnapt.

AP
REUTERS