Nigeria daagt 54 mensen voor rechter "omdat ze homohuwelijk bijwoonden"

thinkstock
In Nigeria staan 54 mensen terecht omdat ze een homohuwelijk zouden gevierd hebben. Dat is verboden in het land. De beklaagden worden aangeklaagd voor criminele samenzwering en het houden van een illegale bijeenkomst.

De voormalige Nigeriaanse president Goodluck Jonathan ondertekende in 2014 een wet die homoseksualiteit illegaal maakt, ondanks druk van buitenlandse overheden om de rechten van homoseksuele en biseksuele mensen te beschermen. De wet voorziet celstraffen tot veertien jaar en verbiedt liefdesrelaties tussen twee mensen van het zelfde geslacht, het homohuwelijk en lidmaatschap van holebirechtenorganisaties.

Volgens de verdediging was het feest in kwestie echter geen homohuwelijk, maar een verjaardagsfeestje ter ere van een van de beklaagden. "De politie kreeg er lucht van, arresteerde hen en verzon aanklachten dat ze een homohuwelijk probeerden te vieren," vertelde de advocaat van de verdediging aan de rechter in Zaria, een stad in het noorden van Nigeria.

De man die zogezegd getrouwd was, verscheen voor de rechter met drie andere mensen. Ze pleiten alle drie onschuldig. De andere beklaagden kwamen niet opdagen.