Niger stuurt soldaten voor strijd Boko Haram

Boko Haram-strijders op een archieffoto uit 2014.
AP Boko Haram-strijders op een archieffoto uit 2014.
Niger gaat 750 soldaten naar Nigeria sturen om te helpen in de strijd tegen terreurorganisatie Boko Haram. Daarover heeft het parlement gisteren gestemd. Het ministerie van Defensie zegt dat de militairen "elk moment" in actie kunnen komen.

Niger is sinds kort ook doelwit van Boko Haram-strijders, die voornamelijk in buurland Nigeria actief zijn. President Mahamadou Karidjo beloofde na een bomaanslag in de stad Diffa afgelopen weekend "het monster Boko Haram" te bestrijden.

In de grensregio in Niger waar de terreurgroep toesloeg zijn de afgelopen tijd duizenden mensen gearriveerd die op de vlucht zijn geslagen voor het terreurleger.

Boko Haram strijdt voor een streng-islamitische staat in het grensgebied van Nigeria, Kameroen, Niger en Tsjaad. Er zijn zo'n 4.000 tot 6.000 strijders aangesloten bij de Nigeriaanse terreurgroep. De beweging heeft zo'n dertig steden in handen en vele duizenden mensen om het leven gebracht. Ook zijn velen van huis en haard verdreven door de terreur van Boko Haram.

Soldaten vechten in Nigeria tegen Boko Haram.
AP Soldaten vechten in Nigeria tegen Boko Haram.