Nigel Farage zoekt steun bij Amerikaanse Trump-aanhangers voor wereldwijde brexitcampagne

De Britse EU-scepticus Nigel Farage.
AP De Britse EU-scepticus Nigel Farage.
De Britse EU-scepticus Nigel Farage en aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump hebben samen geld opgehaald voor een wereldwijde pro-brexitorganisatie. De bedoeling van de lobbygroep World4Brexit (W4B) is om de "angsttactieken" van de brexit-tegenstanders tegen te gaan en om "de macht van de democratie" te handhaven. Dat blijkt uit een artikel van de Britse krant Financial Times.

De organisatie omschrijft zichzelf op haar website als een "wereldwijde coalitie van leiders, mensen met invloed en 'vrienden van de brexit' vanuit landen over de hele wereld". De fundraisingcampagne van de groep vond plaats in New York. 

Het evenement werd bijgewoond door een reeks bekende aanhangers van de Amerikaanse president, onder wie Corey Lewandowski, de vroegere campagneleider van Trump, en Phil Bryant, de gouverneur van Mississippi. De gewezen leider van de partij UKIP, die tegenwoordig aan het hoofd staat van de Brexit Party, plaatste op Twitter ook foto's waarop hij samen met Bryant en W4B-leider Peggy Grande te zien is.

Financial Times schrijft dat de organisatie "naar verwachting informeel advies zal inwinnen van andere gewezen campagnemedewerkers van Trump, zoals Steve Bannon, die nauw in contact staat met andere rechtse politieke bewegingen in Europa".

Samenwerking Johnson

Farage deelde aan de Britse krant ook mee dat Trump hem gevraagd had om samen te werken met de nieuwe Britse premier Boris Johnson. "Trump wil een hergroepering van de Britse politiek zien", zo zegt Farage. "Aan de remain-zijde vindt al een hergroepering plaats, maar nu zal de rechterzijde dat ook moeten doen."

De lobbygroep klaagt op haar website aan dat de Britse EU-aanhangers gebruik maken van "angsttactieken", door te stellen dat een Britse uittrede uit de EU met grote economische schade gepaard zal gaan.

Nog volgens de website zijn de Britse tegenstanders van de brexit "bereid de democratie te onderdrukken, waarbij het Verenigd Koninkrijk gebonden blijft aan alle beperkingen van de EU". "We zijn overtuigd van de idealen van vrije en eerlijke verkiezingen en van het respecteren van de resultaten van die verkiezingen - de essentiële kracht van democratie", zo staat er nog. De Britten hadden bij een referendum in 2016 met een nipte meerderheid gestemd voor een uittrede uit de EU.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ivan de ridder

  Geld inzamelen vanuit buitenlandse mogendheden met als doel lokale stemming te beïnvloeden. Is dit niet illegaal?

 • Roland Jeronimus

  Een regelrechte oorlogsverklaring tegen de Britse politiek. “Trump wil een hergroepering van de Britse politiek zien”, de zeggenschap binnen de interne politiek van de UK wordt domweg "verkocht" aan de Amerikanen. Bij de Britten zouden nu alle alarmbellen moeten rinkelen omdat de EU nu blijkbaar wordt ingeruild voor Amerika. De UK zet zich in de uitverkoop. Het wordt steeds duidelijker dat een nieuw referendum koste wat het kost vermeden moet worden. De Britten zijn wederom belogen.

 • stefan crama

  Als je een groep of organisatie verlaat ben je ook de voordelen daarvan kwijt, logisch zou ik zeggen.

 • Jan De Bisschop

  Die crimineel wordt nog crimineler. Het lijkt een manisch boosaardig gedrag.

 • guido Bervoets

  Wat zou Trump ervan vinden als wij in de EU steun gaan zoeken bij vreemde mogendheden om het gezag van de Amerikaanse overheid en zijn regering te ondermijnen en zouden proberen om zijn Verenigde Staten uiteen te drijven? Dat is nochtans wat Farage en Trump trachten te bereiken met de EU.