Nigel Farage viert nederlaag van Napoleon

Napoleon trekt Nigel Farage aan de oren.
AFP Napoleon trekt Nigel Farage aan de oren.
De ondergang van Napoleon in Waterloo op 18 juni 1815 is een "overwinning op een project van een eengemaakt Europa". Dat heeft de leider van de Britse eurokritische partij Ukip, Nigel Farage, vandaag verklaard naar aanleiding van de tweehonderdste verjaardag van de Slag bij Waterloo.

Farage trok vandaag naar Waterloo, "als specialist in de militaire geschiedenis". "Als normale persoon, denk ik dat deze slag een grote betekenis heeft. Het gaat om een overwinning van een groep onafhankelijke landen tegen Napoleon, die een eengemaakt Europa wilde creëren", aldus Farage.

Ook naar aanleiding van de viering publiceert de Franse krant Le Monde haar eerste editoriaal in het Engels, waarin ze het Verenigd Koninkrijk oproept niet uit de Europese Unie te stappen. "Heren Britten, de 'Brexit' zou jullie Waterloo kunnen zijn", aldus de krant. "In naam van deze tweehonderdste verjaardag, permitteren we het ons om onze Britse bondgenoten op te roepen om aan de gekende verleiding te weerstaan van de 'splendid isolation'. Het land dat Napoleon heeft verslagen, mag niet bezwijken voor Nigel Farage", klinkt het.

De Britse premier Cameron heeft beloofd om tegen het einde van 2017 een referendum te houden over de toekomst van Groot-Brittannië als EU-land.