Nigel Farage verlaat UKIP wegens extreme koers

REUTERS
Nigel Farage stapt op bij de Britse eurosceptische partij UKIP. In een brief op de website van de krant The Telegraph zegt Farage dat hij het niet eens is met de "fixatie" op de islam en de invloed van de veroordeelde anti-islamactivist Tommy Robinson in de partij.

"Tijdens de jaarlijkse UKIP-conferentie dit jaar in Birmingham, sprak ik tijdens een galadiner. Mijn boodschap was eenvoudig: een van de redenen waarom UKIP zo succesvol werd, is dat we extremisten buiten hielden en ons concentreerden op de verkiezingsstrijd. Ik waarschuwde dat een koerswijziging de partij onherstelbaar zou beschadigen."

Volgens Farage waren UKIP-leden altijd "deftige en respectabele" mensen. "Onder mijn leiderschap heeft de partij voormalige leden van BNP en EDL (extreemrechtse bewegingen, red.) geweigerd. We zijn vaak beschuldigd van racisme en extremisme, maar ik ben ervan overtuigd dat dit niet juist was", zegt Farage. "Onder Gerard Batten (de huidige partijleider, red.) is de koers van de partij fundamenteel veranderd.”

De "partij van verkiezingen" is snel een "partij van straatactivisme" geworden, zegt Farage. "Leden worden eerder aangemaand om mee te lopen met betogingen dan te strijden via de stembus." Farage verwijst ook naar een foto van een partijmeeting over een brexitmars komende zondag. Daarop is de omstreden extreemrechtse activist Tommy Robinson te zien naast partijleider Batten. "Naast Robinson zit Daniel Thompson, een veroordeelde gewapende kidnapper."

"Mijn hart bloedt als ik denk aan het idee dat zij door sommigen gezien kunnen worden als vertegenwoordigers van de zaak waarvoor ik zo'n groot stuk van mijn volwassen leven campagne heb gevoerd", besluit Farage. "Het idee dat Tommy Robinson centraal staat in het brexitdebat is te vreselijk om aan te denken. (..) Er is veel plaats voor een brexitpartij in de Britse politiek, maar UKIP zal die ruimte niet vullen." 

Tommy Robinson is een populaire figuur geworden in extreemrechtse middens. Hij zat een tijd in de cel nadat hij verdachten had gefilmd in rechtszaken, terwijl dat in Groot-Brittannië niet mag om de jury niet te beïnvloeden. Onder meer Filip Dewinter en Geert Wilders kwamen dit jaar op straat om zijn vrijlating te eisen. Robinson was ook medeoprichter van de extreemrechtse English Defence League (EDL), maar vertrok daar in 2013. 
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tim Verhulst

  Hou van Farage of niet, maar zonder deze man hadden wanpraktijken van EU het zonlicht niet gezien. Hij zegt rake dingen, voert prima oppositie en daarvoor wordt hij gehaat door het establishment.

 • Bart Bauwens

  Hij verteld tenminste de waarheid.

 • Carl Op de Beeck

  Hoe dan ook, hij zal 'afwezig' zijn wanneer de Britten zich zullen afvragen hoe het zover is kunnen komen met de afgang van hun land.

 • Vic Smeets

  Maar vriend dat heb jij zelf gecreëerd.... En nu de heilige uithangen....

 • paola nerozzi

  Daar gaat hij dan eerst alles onderste boven gooien en dan vertrekken met de staart tussen de benen gelijk velen doen