Nieuwe wetgeving VS maakt discriminatie van lgbt's op arbeidsmarkt mogelijk

Illustratiebeeld
EPA Illustratiebeeld
Een nieuw voorstel van het Amerikaanse ministerie van Werk heeft onrust veroorzaakt. Het zou voor bepaalde werkgevers met religieuze overtuigingen een vrijgeleide zijn om te discrimineren.

Verwacht wordt dat de nieuwe regel donderdag formeel wordt gepubliceerd. De regering van Trump wil voorschriften verduidelijken en maximale bescherming bieden aan werkgevers met religieuze overtuigingen. Bepaalde werkgevers, zoals in het onderwijs, zouden mensen kun aannemen en ontslagen op basis van hun geloof.

De regel die vandaag voorgesteld is, helpt de civiele rechten van religieuze werkgevers te beschermen

Minister van Werk Patrick Pizzella

"Nog maar eens geeft de Trump-regering de toestemming voor discriminatie in de naam van religie", verklaart de American Civil Liberties Union in een mededeling. De organisatie laat weten dat ze de regel zal aanvechten in de rechtbank.

Discriminatie op ras blijft verboden, maar...

Volgens het ministerie van Werk zal de regelgeving discriminatie niet toestaan tegen beschermde statuten, zoals ras. Maar men vreest dat mensen van de LGBT-gemeenschap wel gediscrimineerd zullen worden. Volgens de Human Rights Campaign, een organisatie die toeziet op de rechten van lgbt's, zal dit voorstel "grote gaten slaan in de bestaande bescherming" van homoseksuelen en andere seksuele minderheden. Veel van de bestaande regels werden ingevoerd door de voormalige president Barack Obama.

“De regel die vandaag voorgesteld is, helpt de civiele rechten van religieuze werkgevers te beschermen", verklaart minister van Werk Patrick Pizzella.

De voorbije jaren hebben werkgevers en bedrijven meer religieuze rechten gekregen. Zo kan een bakker weigeren een taart te maken voor een homoseksueel koppel of kan een bedrijf weigeren anticonceptie aan te bieden als deel van de gezondheidszorg. 
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Laat Trump maar doen. Het boemerangeffect zal straffer en straffer worden. Zeker wanneer hij opnieuw verkozen wordt.

 • Geert Landsman

  Religies zijn altijd een bron van ellende. Altijd haten ze groepen mensen in naam van een opperwezen. Gelooft toch niemand meer.

 • Tommy Verstraeten

  dit is al enkele maanden op komst. Bovendien zijn er al een drie tal gelijkaardige wetten van kracht gegaan. Allemaal op basis van zogenaamde religieuze vrijheid. Zo mag men ook holebi's weigeren gezondheidszorg te verlenen op basis van religieuze bezwaren dus. Echt schandelijk wat Trump doet en trouwens niet enkel holebi's zijn de dupe van zo'n wetten ook de families van holebi's en dat zijn hetero's dus...

 • DIRK VAN DESSEL

  Proficiat geniale Trump, dit kadert perfect in zijn electorale campagne op weg naar een volgende electorale zege, Trump moet het immers hebben van normale mensen.

 • wim Goossens

  @ Erwin Van Roy : inderdaad, velen willen wel anderen hun wil op leggen, maar zelf willen ze blijven profiteren van het systeem dat ze vergruizen ... En wie inderdaad alleen links of rechts kent loopt in cirkeltjes rondjes zonder vooruitgang ...