Nieuwe wetgeving na mijnongeval in Turkije

PHOTO_NEWS
De Turkse regering heeft vandaag een wetsontwerp ingediend in het parlement ter verbetering van de werkomstandigheden in de mijnen. Dat viel te horen in parlementaire kringen. De regering ligt onder vuur na de recente mijnramp die het leven kostte aan 301 mijnwerkers.

De nieuwe wetgeving voorziet een werkweek van 30 uur, terwijl die nu nog 48 uur bedraagt. Er wordt ook een fors hogere verloning voorzien. Bovendien zouden mijnwerkers op pensioen kunnen gaan op 50-jarige leeftijd in plaats van 55. Mijnondernemingen zullen ook de veiligheidsmaatregelen moeten aanscherpen. De veiligheidsomstandigheden werden immers met de vinger gewezen na de mijnramp in Soma, in het westen van Turkije, die plaatsvond op 13 mei.

Veiligheidsruimtes en gasmaskers
Als het voorstel wet wordt, zullen verplicht veiligheidsruimtes moeten voorzien worden in mijnsites. Die waren er niet in Soma. Ook zullen de mijnwerkers gasmaskers ter beschikking krijgen om zich te beschermen tegen giftige dampen. Dergelijke dampen lagen immers aan de basis van de meeste overlijdens tijdens de ramp. De tekst suggereert ook het gebruik van nieuwe technologieën, zoals het gebruik van robots.

De emoties in Turkije laaiden hoog op na de mijnramp. De regerende AKP van premier Erdogan wordt beschuldigd van nalatigheden. Acht verantwoordelijken van de mijnonderneming Soma Kömür Isletmeleri worden beschuldigd van onvrijwillige doodslag. Ze bevinden zich achter slot en grendel.

Turkije geniet de trieste eer het land te zijn met de meeste mijnongelukken in Europa. Gemiddeld 80 mijnwerkers laten jaarlijks het leven, dikwijls omwille van de slechte veiligheidsomstandigheden.