Nieuwe wapenwedloop met Rusland op gang? VS testen weer raket

Archiefbeeld: lancering van de langeafstandsraket (ICBM) Minuteman III in oktober, eveneens vanaf de basis Vandenberg in Californië.
AP Archiefbeeld: lancering van de langeafstandsraket (ICBM) Minuteman III in oktober, eveneens vanaf de basis Vandenberg in Californië.
De VS hebben weer een rakettest uitgevoerd. Het projectiel werd vandaag van de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië afgevuurd, bevestigde het Amerikaanse ministerie van Defensie. De test voedt de vrees dat een nieuwe wapenwedloop tussen de grootmachten Amerika en Rusland op gang komt.

Washington zegde begin augustus het INF-verdrag op waarin een verbod op het testen met (nucleaire) middellangeafstandsraketten met een reikwijdte tussen 500 en 5500 kilometer is afgesproken. Die overeenkomst werd in 1987 getekend door de Amerikaanse en Sovjet leiders Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov. Volgens de VS hield Rusland zich al langer niet aan dat verbod door te testen met het systeem SSC-8 met projectielen die meer dan 2000 kilometer ver kunnen komen.

Het was de tweede keer sinds het opzeggen van het verdrag dat de VS een rakettest uitvoerden. In augustus werd een conventionele kruisraket afgeschoten bij San Nicolas Island in Californië. Het projectiel raakte zijn doel na 500 kilometer. Rusland verklaarde daarna "met passende maatregelen" te zullen reageren en zich "niet in een nieuwe wapenwedloop begeven".
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK VAN BRUSSEL

  Sinds wanneer houdt een politieker zich aan afspraken ? Ik vraag me af waarom men überhaupt afspraken maakt. Waarschijnlijk om de mensen een gevoel van “veiligheid” te geven. Meer is het blijkbaar niet.

 • Martin Soetaert

  Goed is het zeker niet maar als de rus of .... andere landen blijven nieuwe wapens ontwikkelen MOET je ook voor je eigen veiligheid en de democratie dit kunnen tegenhouden.

 • Michel Van Limbergen

  Vrede op aarde? Verder af dan ooit!

 • Willy De Gieter

  Gelukkig zijn er in België LEZ-zones om de Co2 uitstoot te beperken.

 • Joery Goubert

  Groot gelijk America. Dat de Russen maar opletten. America pronkt niet met hun wapens. Maar wees maar zeker dat ze goed materiaal liggen hebben. En nu Rusland zelf een rakket getest heeft, moeten ze niet zagen dat de Amerikanen zich uit inf verdrag hebben terug getrokken. Zullen Poetin zijn snelle raketten wel vernietigen