Nieuwe vorm van oplichting bij bejaarden: nepverplegers komen aan huis bloed prikken

De dieven doen zich voor als nepverplegers en prikken bloed bij hun slachtoffers.
Shutterstock De dieven doen zich voor als nepverplegers en prikken bloed bij hun slachtoffers.
In Nederland is een nieuwe vorm op van oplichting bij bejaarden opgedoken. Daarbij doen jongeren zich voor als nepverplegers die bij bejaarden aan huis bloed komen afnemen. Dat doen ze ook effectief. Ondertussen roven ze wel hun huis leeg.

Er vielen al verschillende slachtoffers. In Utrecht sloegen de bloedprikdieven al drie toe, en ook in Eindhoven werden ze al gesignaleerd. Volgens de Nederlandse politie gaat het om een georganiseerde bende en zullen wellicht nog zaken aan het licht komen.

De daders, die altijd met twee zijn, bellen aan en doen eerst een praatje. Ze maken hun slachtoffers wijs dat ze van een apotheek of ziekenhuis zijn en dat ze langs komen om bloed af te nemen. Dat deden ze ook, via een vingerprik.

De slachtoffers in Utrecht waren ver in de 80 jaar. Bij een van hen kwam geregeld verpleging op bezoek, waarbij dan ook soms bloed werd afgenomen, voor een controle. Bij een van de slachtoffers werd 360 euro gestolen en een bankkaart, waarmee nadien nog 2.600 euro werd afgehaald. 

Griepepidemie

In Eindhoven werd een 90-jarige alleenstaande man slachtoffer. Zodra de man zijn deur opendeed, begon de vrouw ‘een overrompelend verhaal over een gevaarlijke griepepidemie’. De twee raakten binnen, begeleidden de man naar zijn stoel en haalden meetinstrumenten boven. Ze vroegen hem ook “om snel even 1 euro” over te maken met zijn bankkaart. Daarvan maken de ‘hulpverleners’ meteen gebruik om snel aan een automaat een groot bedrag af te halen.

De ene keer is er sprake van een jongeman en -vrouw aan de deur, de andere keer zijn het twee jonge vrouwen . Ze waren 20 tot 22 jaar oud, hadden halflang donker haar, een licht getinte huidskleur en zijn ongeveer 1,60 meter groot. Ze spraken allebei Nederlands.

“Gevaarlijk”

De Nederlandse belangenorganisatie voor senioren (ANBO) reageert alvast geschokt. “Dit is verschrikkelijk. Dat er dan ook echt bloed geprikt wordt is gewoon onvoorstelbaar. Het is ook gewoon gevaarlijk”, klinkt het in een reactie bij RTV Utrecht. De ouderenbond zegt bovendien dat slachtoffers van dit soort babbeltruc zich vaak schamen om aangifte te doen.

De politie van Utrecht heeft ouderen opgeroepen om extra waakzaam te zijn wanneer verpleegkundigen zich aan de deur aanmelden. De recherche is op zoek naar de daders en roept getuigen op zich te melden.

Bekijk ook: Politie waarschuwt voor valse ‘Win een Jeep’-actie

Bekijk ook: Franse politie waarschuwt voor oplichters langs snelwegen
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Van Eersel Guy

    Wat een wereld? Echt he dit is toch niet meer normaal? Hoe kan een mens nog op zijn gemak zijn?

  • dirk gommaerts

    Voor alles wat onaangekondigd aan mn deur verschijnt, gaat die even open en daarna dicht met een 'nee,bedankt'. En die leurders met electriciteitscontracten mogen er eens met ophouden bij me aan te bellen.