Nieuwe voorverkiezingen Florida dichterbij

De kans dat er in Florida nieuwe Democratische voorverkiezingen komen, lijkt groter te worden. De Democratische partij in de Sunshine State heeft donderdag een blauwdruk gepresenteerd voor een dergelijke nieuwe 'stembusgang'. Als mogelijke datum wordt 3 juni genoemd.

Plan
"We hebben elk potentieel alternatief plan opnieuw bestudeerd. Slechts een ervan staat overeind als eerlijk, open, praktisch en haalbaar op dit moment", stelde het statelijke partijbestuur in een memo. Het schrijven is naar het nationale partijbestuur gegaan en naar de kandidaten Barack Obama en Hillary Clinton.

Brief
Kiezers zouden per brief of in een stemlokaal hun voorkeur kenbaar kunnen maken. De geraamde kosten voor de nieuwe verkiezing liggen op 10 to 12 miljoen dollar. De oorspronkelijke stembusgang in Florida had in strijd met de directieven van het nationale partijbestuur te vroeg plaats. Florida verloor daarop al zijn gedelegeerden voor de partijconventie van eind augustus waar formeel de presidentskandidaat van de Democraten wordt gekozen. (anp/mvl)