Nieuwe vluchtelingen en migranten mogen zich vrij verplaatsen in Griekenland

Migranten en vluchtelingen in een vluchtelingenkamp in Moria, op het eiland Lesbos.
EPA Migranten en vluchtelingen in een vluchtelingenkamp in Moria, op het eiland Lesbos.
Nieuwe vluchtelingen en migranten die in Griekenland aankomen, zullen zich binnenkort vrij mogen verplaatsen binnen Griekenland. Ze moeten dus niet langer op de eilanden van de oostelijke Egeïsche Zee blijven, besliste de Raad van State gisteren.

De Griekse Raad van State maakte daarmee een beslissing van de Griekse asieldienst van mei 2016 teniet, die migranten en vluchtelingen dwong om in de zogenaamde hotspots te blijven op de eilanden (Lesbos, Chios, Samos, Leros, Kos en Rhodos), tot hun asielaanvraag was verwerkt. 

De rechtbank is van mening dat die beperking niet gerechtvaardigd kan worden door redenen van algemeen belang of door het migratiebeleid. Van zodra de uitspraak gepubliceerd is, mogen nieuwe vluchtelingen die asiel aanvragen overal in het land verblijven. De uitspraak heeft geen retroactieve gevolgen. De vluchtelingen die nu al in de overvolle opvangcentra zitten, moeten daar dus wel blijven. 

De Griekse minister van Migratie Dimitris Vitsas zei pas te zullen reageren op de uitspraak als hij officieel wordt ingelicht. De Griekse Raad voor Vluchtelingen had beroep aangetekend tegen de beslissing uit 2016.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leopold Vanhoof

  Is Europa nu werkelijk opgegeven door onze nationale en Europese "grote" leiders?

 • mieke jansens

  Mooi zo .. gaan ze lekker allemaal naar Griekenland

 • Gerry Cle

  Dat die asielzoekers niet allemaal in de kampen op die kleine eilanden kunnen blijven en ook op het Griekse vasteland mogen verblijven is niet meer dan logisch. UITERAARD zullen ze niet mogen verblijven waar ze willen maar zullen ze zich moeten registreren en verblijven in de hun toegewezen centra. Zo kunnen de toeristen weer ten volle genieten van die prachtige eilanden .

 • Frank De Rycke

  Het hek is van de dam ...en hun schulden gaan ze die ook nog terug betalen !

 • Michael Van Acker

  Hoe start je de "Europese Lente"?

Video